Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Народно читалище „Изгрев”-Бургас - на 100 години



06 Декември 2009, Неделя



С възрастта на едно столетие 1909 г. В една от класните стаи на училището в село Атанасово, Бургаско се поставя началото. Учредителите са имотни, образовани, деятелни и безкористни хора . Те, а по-късно техните деца и внуци, създават неповторима културно-просветна среда. ...

С възрастта на едно столетие

1909 г. В една от класните стаи на училището в село Атанасово, Бургаско се поставя началото. Учредителите са  имотни, образовани, деятелни и безкористни хора . Те, а по-късно техните деца и внуци, създават неповторима културно-просветна среда.

Няколко поколения са свързани с театралната  трупа, спортния отбор, танцовия състав, музикалната и езиковата школа. От самодейните състави и школи  израстват десетки професионални актьори, певци и инструменталисти.

1919 г. Създава се театралният състав, който е визитната картичка на читалището до 1972 година, когато пожар унищожава читалищния театрален салон, построен през

1934 г. със собствени средства, дарения и доброволен труд.

1938 г.  Създаден е спортен клуб . Активна дейност развива до средата на 50- години на миналия век.

1950 г. Започва дейността си фолклорен танцов състав, постигнал най-значими резултати през  60-те години на миналия век.

1968 г. Започва изграждането на новите жилищни комплекси “Зорница” и “Изгрев” на мястото на някогашното село Атанасово.

1973 г. Читалището приема днешното си име “Изгрев”.

1976 г. Полага се  началото на Детска музикална школа с един клас по акордеон. Следват класове по пиано, цигулка и китара. Две години по-късно отваря врата и школата за чужди езици.

1980 г. Създаден хор за руски песни. Носител на престижни награди от национални фестивали и прегледи на художествената самодейност.

1982 г. Започва работа школа за малка керамична пластика с деца от ЦДГ “Здравец”.

1984 г. Двайсетина ентусиасти започват издирвателска и събирателска дейност за съхранение и популяризиране на  Странджанската фолклорна традиция. Създава се група за автентичен фолклор.

1984 г. Читалището е наградено с орден “Кирил и Методий” І ст.

Старото училище, приютило първите читалищни  дейци, отдавна го няма. Театралният  салон е унищожен от пожар. На мястото  на някогашното село Атанасово са изградени два големи жилищни района с население 35 000 души.

Днес читалище “Изгрев” е културен институт и ресурсен център за своята общност. Съхранява и развива традиционната  култура, популяризира постижения на съвременната българска и световна литература. Осигурява допълнителен ресурс за задоволяване потребностите от знания и информация , за личностно развитие и активност, за екологично образование и здравословен начин на живот.

Неговата  мисия е да съхрани добрата традиция в условията на урбанизация, за да утвърди жилищния район като динамично социално и културно пространство със своя духовна идентичност; да сближава и активира семействата, домакинствата и институциите на принципа на обща кауза и споделени ценности; да съдейства за подобряване качеството на живот като предоставя равен и свободен достъп до информация, знание и услуги.

Културният календар на читалището има за задача да осветли творческата жизненост на района, в който живеят много от бургаските творци, да го преоткрива като социално и културно пространство.

Осъществява се съвместно с училищата и детските градини от района, местния православен храм, институции и организации

Направления :

“ Празници” . Действия : концерти на открито в парк “Изгрев”, традиционно утвърдени : Великден, 2 май-Ден на “Изгрев” и “Зорница”, Никулден, Коледа

“ Жилищният район - творческа лаборатория”. Действия: представяне постижения на местни творци и колективи (писатели, художници, самодейни колективи), традиционна изложба на детски рисунки и илюстрации в рамките на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца

1990 г. Възстановена традиция за всеобщо празненство на Великден, Никулден и Коледа

1999 г. Възражда се стара традиция да се чества 2 май-Ден на св.Атанасий Велики като Празник на жилищния район. Проявата се осъществява с подкрепата на Бургаска асоциация за екологичен и селски туризъм.

Свързващата нишка между традицията и днешния  Празник на “Изгрев” и “Зорница”  е идеята за гостоприемството. За нас  Празникът е ценен не само от гледна точка на възродената традиция. Той  е начин нашият жилищен район да “опише” пред другите своята идентичност. Традицията и съвременното й изражение в творческа дейност и творческа изява създават доверие и усещане за уникалност.
 

Образователна. Дейността допълва учебния процес и ангажира учениците от района с    участие в прояви на извънкласните форми на обучение и възпитание.

  “Краезнание”. Действия: събиране, съхраняване и разпространение на знания за родния край (Бургас, региона и жилищния район); подържане и актуализиране на краеведческата сбирка и предметен каталог

      “Четенето…  ще изяде ли мишката  книжката?”.

      Действия : публично четене, представяне, “подреждане” и “изиграване” на литературни текстове по различни поводи – национални празници или празници от народния календар, обществено значими събития и др. ; срещи с литературни творци и представяне на нови книги

      2002 г.

      “Природа  и човек “. Дейността се осъществява съвместно със сдружение “Зелени балкани”-Бургас.

      Действия  : участия на доброволци в екологични експедиции- езерото“Вая”и Атанасовското езеро (м.април, м. септември ), тематични лектории (5 бр. с ученици от местните училища – V-VІІІ кл.), събиране и систематизиране на информационни материали в помощ на обучението по екология, тематична изложба (м. март-април  по повод Международния ден на птиците и Деня на Земята)

Читалищната библиотека

      Читалищна библиотека “Изгрев” споделя посланията на Кампанията за подкрепа на библиотеките в света, а именно: Библиотеките са динамични общностни центрове; място  за подкрепа и мост към света. Развитието на дейността през годините осигури бърз и лесен достъп до информация и възможност за разширяване на личната осведоменост.

      Специална грижа и внимание получават най-младите  потребители, които разпознават  в културно-образователните и  информационни възможности на читалищната библиотека подкрепа за личностното си развитие.

      Професионално комплектуваните и ритмично обновявани библиотечни колекции дават възможност за пълноценен културен диалог. Обособена  е чуждоезикова сбирка (английски, немски и руски език), функционира самостоятелен информационен модул “Европейски съюз” с предметна картотека.

2002 г. Начален етап на автоматизацията на библиотечните процеси.

2006 г. Специализиран библиотечен софтуер (“АБ”), автоматизирана библиотечна мрежа




Народно читалище

Народно читалище

Народно читалище

Народно читалище
Прочетено: 6519 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Професионални Кокили!!! Елена залез майк созопол Списание Влъхвите Есен Флора Бургас 2009 Малката Цвете само черноморец бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development