Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Приключи инспекцията на речните корита



Ключови думи: речни корита, почистване,
03 Декември 2009, Четвъртък



Комисията, назначена със заповед на Областния управител, приключи проверката на речните корита извън населените места - публична държавна собственост в област Бургас. Инспекцията беше извършена от представители на областна администрация Бургас, Басейнова дирекция, Гражданска защита, съвместно с представители на тринадесетте общини в областта. За две седмици Комисията провери петдесет /55/ критични речни корита, определени на базата на участъци, където прилежащите терени и инфраструктурни обекти са били залети по време на наводнения, причинени от интензивни валежи в предишни години.

Комисията, назначена със  заповед на Областния  управител, приключи проверката на речните корита извън населените места - публична държавна собственост в област Бургас. Инспекцията беше извършена от представители на областна администрация Бургас, Басейнова дирекция, Гражданска защита, съвместно с представители на тринадесетте общини в областта. За две седмици Комисията провери петдесет /55/ критични речни корита, определени на базата на участъци, където прилежащите терени и инфраструктурни обекти са били залети по време на наводнения, причинени от интензивни валежи в предишни години.

След  обстойните проверки е констатирано, че 70 % от проверените речни русла са значително обрасли с много дървесна и храстова растителност по двата бряга. В речните корита има много сухи клони, храсти, дървета и наноси, които ограничават проводимостта. Тридесет и осем /38/ са  речните участъци , където се налага почистване с цел да се предотврати заливането на мостове, пътни артерии и земеделски земи. Три /3/ са участъците, където са установени скъсани диги, които трябва да се възстановят, за да се избегнат наводнения. В две от общините е констатирано застрояване в деретата – необходима е бърза намеса на всички отговорни институции за спиране на безобразното застрояване.

Седемнадесет /17/ са проверените речни корита на които няма да се наложи почистване, тъй като състоянието им е задоволително.

На  базата на анализа от извършената проверка, Областният управител Константин Гребенаров поиска, в срок от един месец,  кметовете на общините да изготвят и представят количествено стойностни обосновки за почистване и подобряване проводимостта на речните участъци. След получаването им той се ангажира да търси средства от Министерство на Околната среда и водите /МОСВ/ или от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„Надявам  се всички действия, които предприемаме да завършат в определените срокове, за да сме сигурни, че сме взели необходимите  превантивни мерки срещу евентуални бедствия през предстоящия сезон”, коментира Гребенаров.
 


Прочетено: 2802 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Известен Созополски профил Флора Бургас 2009 kq Летния театър на Бургас Странджа, старите дървета бургас Полет Wall! Международен Семинар на фризьорите София Поглед от дрон Южен парк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development