Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Конкурсът за проект на Мостика приключва в навечерието на Никулден



02 Декември 2009, Сряда



Конкурсът за изготвяне на идеен проект за реконструкция, обезопасяване и саниране на Мостика и пространството около него ще приключи в навечерието на Никулден. Победителите и най-добрите идейни концепции за обекта, избран на 6 декември миналата година официално за символ на Бургас, ще станат ясни на 4 декември /петък/ в Заседателната зала на Общината от 12.00 часа.

   Конкурсът за изготвяне на идеен проект за реконструкция, обезопасяване и саниране на Мостика и пространството около него ще приключи в навечерието на Никулден. Победителите и най-добрите идейни концепции за обекта, избран на 6 декември миналата година официално за символ на Бургас, ще станат ясни на 4 декември /петък/ в Заседателната зала на Общината от 12.00 часа.

      Основната задача на кандидат-проектантите бе да изработят нова концепция за моста, не само като инженерно съоръжение с нов естетичен вид, но и с обогатяване на функциите му. Целта е мостикът и прилежащото му пространство да се превърнат в нова обществена зона за гостите и жителите на Бургас.

      Открит коктейл-бар, панорамен ресторант за бързо хранене, кафе-сладкарница, рибен ресторант и щанд за морски сувенири, са част от изискванията към идейния проект, чрез които 32-годишното занемарено съоръжение ще се превърне в нов развлекателен атракцион, културен център и естествено продължение на архитектурния ансамбъл „Казиното”.

     В заданието се препоръчва проектът за възстановяване на бургаския мостик да включва възможности за разходки с лодка, гмуркане и подводна фотография, водни скокове, риболов и метеорологичен център на най-високия му етаж, който да предлага на гостите информация за скоростта на вятъра, температурата на въздуха и водата, вълнението на морето и др.

     Освен това се предвижда на мостика да бъдат монтирани телескоп и далекоглед, с които да се наблюдава остров Света Анастасия и намиращите се в близост до Бургас черноморски курорти. За пълноценния отдих и приятното прекарване ще бъдат обособени места за сядане и поставяне на напитки и фотоапарати.

     Друго изискване към проекто-предложенията е цялостна подмяна на електрическото захранване и осветителните тела на съоръжението. Така Мостикът ще се превърне в любимо място за вечерни разходки на гостите и жителите на града. Задължително условие за всички идейни разработки е използваните материали да бъдат защитени от корозия.

     Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от представители на сдруженията на архитектите и проектантите в страната и главния архитект на Община Бургас. За победителите в конкурса са предвидени награди от 2500 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 1000 лв. за трето място, както и 2 откупки на разработки за 500 лв.

     След конкурса авторските права на предоставените идейни концепции ще станат собственост на Община Бургас. 


Прочетено: 3494 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Лалета Исторически музей, Бургас Бургаският кей GRAPHILLA 2009, Бургас Пътна помощ розичка красиви по всяко време Конкур глазами зрителя Флора Бургас 2009 Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development