Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Призив за съвместни изследвания върху болестите на Алцхаймер и Паркинсон



13 Ноември 2009, Петък



Плановете за координирани изследвания между държавите членки в ЕС върху невродегенеративните заболявания (като болестите на Алцхаймер и Паркинсон) получиха силна подкрепа от Европейския парламент в приета в четвъртък резолюция. Целта на съвместните научни изследвания е да се обединят и разширят наличните умения, знания и финансови ресурси, като по този начин се увеличат ползите от изследванията, извършвани в 27-те държави членки.

Плановете за координирани изследвания  между държавите  членки в ЕС върху  невродегенеративните заболявания (като болестите  на Алцхаймер и  Паркинсон) получиха силна подкрепа от Европейския парламент  в приета в четвъртък резолюция. Целта на съвместните научни изследвания е да се обединят и разширят наличните умения, знания и финансови ресурси, като по този начин се увеличат ползите от изследванията, извършвани в 27-те държави членки.

Невродегенеративните  заболявания са едно от най-големите предизвикателства пред Европа в областта на психичното здраве. Над 7 милиона души на стария континент страдат от болестите на Алцхаймер и Паркинсон, като се очаква техният брой да се удвои към 2020 г. поради застаряването на населението. В момента все още няма ефективно лечение за тези болести, а знанията в областта на превенцията, лечението и идентифицирането на рисковите фактори са твърде ограничени.

В своята резолюция  Парламентът насърчава всички държави  членки да разработят обща програма за научни изследвания в областта на невродегенеративните заболявания, като в същото време подобрят епидемиологичните данни относно болестта на Алцхаймер и други форми на невропсихични разстройства.

Широкообхватни  изследвания при  по-добро използване на данните и методите

Тестовете за ранна  диагностика, изследването на рискови  фактори (като околната среда), както  и критериите за ранна диагностика  са от решаващо значение за борбата  срещу тази болест. В този контекст депутатите предлагат провеждането на широкообхватни епидемиологични и клинични изследвания в сътрудничество между отделните държави, както и прилагането на мултидисциплинарен подход към изследванията в тази област, включващ диагностика, лечение, превенция и социални изследвания.

Научните изследвания  трябва също да разгледат зависимостта между процеса на остаряване и  нервнопсихичните разстройства, както  и между нервнопсихичните разстройства и депресията в напреднала възраст. Приоритетите на научноизследователските  програми трябва да се концентрират върху превенцията, биомаркерите (включително генетичната предразположеност); методите на образни изследвания; методите за ранна диагностика чрез използване на мултидисциплинарен подход, стандартизирането на критериите и диагностичните инструменти и създаването на широкообхватни бази данни.

По-добра  осведоменост и по-малко  бюрокрация

Депутатите насърчават Комисията и Съвета да включат  проблемите на нервнопсихичните разстройства във всички съществуващи и предстоящи инициативи на ЕС, свързани с превенция на заболяванията. Държавите членки от своя страна трябва да насърчават „здравословни за мозъчната дейност начини на живот“. 

В този контекст ЕП предлага обявяването на Европейска година на борбата с мозъчните заболявания, за да се увеличи информираността относно мозъчните заболявания, свързани със стареенето, и мерките за тяхното предотвратяване.

Парламентът изтъква, че при изготвянето на този пилотен  проект трябва да се използват съществуващите структури, за да се избегне създаването  на нови бюрократични структури, и да се търси сътрудничество с индустрията, за да се използват максимално всички налични ресурси и опит.

Искане  за ново правно основание  за бъдещите изследвания 

Според депутатите всички бъдещи инициативи за съвместни  научни изследвания трябва да бъдат приемани на европейско ниво под правно основание, попадащо в раздела за европейското изследователско пространство. Това ще даде на Парламента правомощия в рамките на съвместното вземане на решения след влизането в сила на Договора от Лисабон.


Прочетено: 3134 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет, кокичета оферта заем Алекс Тройна дъга над Бургас АЗ Конкурс прическа Бургас 2009 Декоративната кула до хотел Spirit of Burgas Черноморец Бургас Машините на Леонардо Конкурс прическа Бургас 2009 Ремонт носачи Казанлък
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development