Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Discovery Channel представя ексклузивна световна премиера и уебсайт, които документират ново изследване за еволюцията на човека



02 Октомври 2009, Петък



След публикация в американското списание „Наука”, посветена на намирането и изследването на останки от женски скелет на 4,4 милиона годишна възраст, наречен Арди, Discovery Channel представя световната премиера на филма – „Откриването на Арди”. Премиерното заглавие с впечатляващи разкрития ще се излъчи в България през декември тази година. Двучасовият филм разказва за цялостното изследване, което води до намирането на вкаменелости от вида ардипитекус рамидус. Днес Discovery стартира уебсайта www.discovery.com/ardi с подробна информация, за всички които искат да научат повече за Арди. Освен това ще се излъчи и специален епизод наречен „Разбирането на Арди” – едночасов филм, заснет със съдействието на CBS News с водещ Паула Зан, която в момента работи за CBS и CNN. Специалният епизод включва коментари от членовете на изследователския екип д-р Тим Уайт, д-р Йоханес Хейли-Селасие, д-р Джидей Уолд Гейбриел, д-р Оуен Ловджой, Бруукс Хансън, главен издател на списанията „Физиката като наука” и „Наука” и журналиста Ан Гибонс.

След публикация в американското списание „Наука”, посветена на намирането и изследването на останки от женски скелет на 4,4 милиона годишна възраст, наречен Арди, Discovery Channel представя световната премиера на филма – „Откриването на Арди”. Премиерното заглавие с впечатляващи разкрития ще се излъчи в България през декември тази година. Двучасовият филм разказва за цялостното изследване, което води до намирането на вкаменелости от вида ардипитекус рамидус. Днес Discovery стартира уебсайта www.discovery.com/ardi с подробна информация, за всички които искат да научат повече за Арди. Освен това ще се излъчи и специален епизод наречен „Разбирането на Арди” – едночасов филм, заснет със съдействието на CBS News с водещ Паула Зан, която в момента работи за  CBS и CNN. Специалният епизод включва коментари от членовете на изследователския екип д-р Тим Уайт, д-р Йоханес Хейли-Селасие, д-р Джидей Уолд Гейбриел, д-р Оуен Ловджой, Бруукс Хансън, главен издател на списанията „Физиката като наука” и „Наука” и журналиста Ан Гибонс. 

Научното  изследване, което започва в етиопската пустиня преди 17 години, отваря нова глава от еволюцията на човека, разкривайки  първите еволюционни стъпки на предците ни. Скелетът на Арди, останалите хоминиди, с които е живяла, скалите, почвите, растенията и животните от нейната околна среда били анализирани в лаборатории по целия свят. Учените вече публикуваха информация по темата в престижното американско списание „Наука”.

Арди вече е най-древният хоминид от вида на приматите. Тези етипоски открития разкриват ранните стадии на човешката еволюция в Африка, предшестваща известния австралопитек Луси. Ардипитекът е същество, обитаващо горите, с малък мозък, дълги ръце и къси крака. Тазът и стъпалата показват примитивна форма на ходене на два крака, но освен това ардипитекът е можел да се катери по дървета, бил е с дълги пръсти на ръцете и големи пръсти на краката, което позволявало стъпалата му да се хващат като тези на маймуната. Откритията отговарят и на въпросите, свързани с това как хоминидите се изправят и започват да ходят на два крака.
 
 
 
 
 

      - Повече информация –

DISCOVERY CHANNEL / „ОТКРИВАНЕТО НА АРДИ”

Интернационалният изследователски екип оценява процеса на работа по този проект и постигнатите резултати:

"Това са резултати от научната мисия, проникваща дълбоко в нашето Африканско минало”, каза ко-директорът на проекта – геологът д-р Джидей Уолд Гейбриел от Националната лаборатория, Лос Аламос, Ню Мексико. 

"Нововъведената анатомия, която описваме в детайли в тези страници променя нашето разбиране за произхода на човека и за ранната еволюция”, споделя еволюционният биолог и анатом на проекта, проф. Оуен Ловджой, Кент Стейт Юнивърсити.

Ко-директорът на проекта, палеонтологът проф. Тим Уайт от Центъра за изследване еволюцията на човека в Калифорнийския университет Бъркли, добавя: „ Ардипитекът не е шимпанзе. Не е човек. А е това, което ние сме били преди.”

“Discovery Channel с вълнение разказва историята за ардипитека рамидус.  Във филма „Откриването на Арди” ние разкриваме на зрителите научните анализи, проведени от международен екип от 47 учени, които съединяват костите на хоминида и обвързват доказателствата със стотици други вкаменелости на животни и растения. Получаването на нови знания чрез филма „Откриването на Арди” е целта на нашата мисия и ние сме се постарали да разкажем историята на едно велико научно откритие“, коментира Джон Форд, президент и генерален мениджър на Discovery Channel.

“Откриването на Арди” е резултат от десетгодишно сътрудничество между изследователския проект Среден Ауаш и Праймъри Пикчърс Атланта. Режисьорът Род Пол и неговият екип, работили заедно с учените, за да развият безпрецедентно ниво на детайлност, точност и покритие на откритието на ардипитекус рамидус. По-голямата част от изследванията са проведени в Етиопия. След получаване на разрешение от правителството на Етиопия през 1991 г. стартират началните снимки на филма. След това снимките продължават в изследователската област в пустинята и в Националния музей в Адис Абеба. Допълнителни снимки са направени в лабораторията на университета в Токио от проф. Джен Сува и в САЩ.

Историята на световната премиера води началото си от 1974 г. с откритието на австралопитека афаренсис в Хадар, североизточна Етиопия. Наречен Луси, този скелет на 3,2 милиона години, е за времето си най-древния хоминид намиран някога. Както разказват специалните епизоди на филма по Discovery Channel, 20 години по-късно Луси е настигната с откритието на Арди през 1994 г. в района Афар, Етиопия в изследователския район на Среден Ауаш. Изчислено е, че на елитен международен екип от експерти ще им отнеме следващите 15 години да съединят деликатно и методично Арди и нейния загубен свят, за да могат да разкрият значимостта й.

Филмът използва както поредица от локации, така и  компютърно-генерирана анимация, за да разкрие в детайл оригиналното изследване. Драматични въздушни кадри са заснети  през 2007 г., обхващащи застиналата красота и драма на депресията в Среден Ауаш. 

През 2007 г. Discovery Channel постига споразумение с Праймъри Пикчърс да притежава ексклузивни права за излъчване на филма „Откриването на Арди” и едночасовия специален епизод, който ще се излъчва догодина. И двете продукции имат за цел да разкрият на широката публика много открития, направени от екипа в Среден Ауаш. Водещият на предаването „Мръсна работа” – Майк Роу разказва историята.



Откриването на Арди

Откриването на Арди
Прочетено: 2896 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Аз Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Родното небе Маската Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Неизмазана тухлена селска къща София от Копитото Ритуалната зала в гробищата Гараж на село палма
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development