Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Напусна ни завинаги големия наш писател Никола Странджански



08 Септември 2009, Вторник



На 7 септември 2009 година след тежко боледуване на 77-годишна възраст почина писателят Никола Странджански. Погребението е днес в София.

На 7 септември 2009 година след тежко боледуване на 77-годишна възраст почина писателят  Никола Странджански. Погребението е  днес в София.

     Никола  Странджански е един от доайените  на литературен Бургас -  поет, писател, журналист, преводач-полиглот, издател, секретар на Съюза на свободните писатели в България и председател на филиала на същия Съюз в Бургас.

     Превел  е от български на есперанто книгите  на д-р Жельо Желев "Фашизмът" и "Релационна теория на личността", а също и книгите (от есперанто на български) на д-р А. Баур "Феноменът Швейцария" и на проф. д-р И. Лапена "Реторика" - настолна книга за депутати и адвокати. Автор е на тетралогията "Сага за малкия българин и за голямото българско безвремие", две пиеси, осем стихосбирки и девет преводни книги.

     За  активната си писателска и издателска дейност е удостоен със званието „Почетен гражданин” на Бургас. Носител е на наградата на Съюза на ссвободните писатели в България "Народни Будители", на наградата "Пенчо Славейков", орден "13 века България", на Почетна грамота на Министерството на културата в чест на 24 май. Награждаван е още със златни медали и лауреатски звания за превод на стихове от френски, немски, руски, гръцки и есперанто.

     Община  Бургас изказва съболезнования на близките на Никола Странджански за тежката загуба на този достоен наш съгражданин! 

     Поклон  пред светлата му памет! 


Прочетено: 3406 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя само черноморец бургас Гиацинт Конкурс прическа Бургас 2009 kupi dari Цъфнали череши Цветя ФАРА НА АХЕЛОЙ Флора Бургас 2009 За Майсторите!!!!!!! лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development