Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Pроверка във фирма в Перник по сигнал за груби нарушения на трудовото законодателство и погазване на човешки и синдикални права



26 Август 2009, Сряда



Основната Синдикална организация (СО) на КНСБ при „Мапа-Дженгиз” и Регионалната структура (РС) на КНСБ в Перник извършиха проверка във фирмата по сигнал за груби нарушения на трудовото законодателство и погазване на човешки и синдикални права.

Основната Синдикална организация (СО) на КНСБ при „Мапа-Дженгиз” и Регионалната структура (РС) на КНСБ в Перник извършиха проверка във фирмата по сигнал за груби нарушения на трудовото законодателство и погазване на човешки и синдикални права. При проверката бе установено:

    * работниците във фирмата са принуждавани да работят „доброволно” и през почивните дни (събота и неделя), без за това да са оформени необходимите документи съгласно Кодекса на труда. В месеца се отработват по 27-28 дни, а при отказ да работят в събота и неделя, работниците не получават пълния размер на индивидуалното възнаграждение, договорено в трудовия договор
    * не са създадени необходимите условия за труд и почивка съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд: липсват санитарни възли и бани, както и нормално столово хранене на отделните обекти. Не е осигурено предпазно работно облекло за заварчици и други професии.
    * официалното работно време е от 8.00 до 17.00 ч., но на присъствените листове работното време е вписано с начален час 8.00 ч. и краен час 18.00 ч. работниците са длъжни да се подписват сутрин за назначаване на работа и в 18.00 ч., когато си тръгват. Този допълнителен един час не се заплаща, а осигуреният транспорт за извозване от обекта в края на работния ден пристига чак в 19.30 ч.

     От  представители на СО във фирмата  са посочени данни за нарушения на техническите и технологичните изисквания при сроежа на магистралата, които ще бъдат предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална агенция „Пътна инфраструктура”.

     В тази връзка ръководството на КНСБ днес изпрати искане до МРРБ, до ръководството на НАПИ с настояване за спешна среща с участието на синдикалисти, ръководството на „Мапа-Дженгиз” и ръководствата на двете фирми, упражняващи строителен надзор.

     Ръководството на КНСБ напомня, че друга турска фирма  STFA-GAMA, (която също бе допусната за участие в конкурса за строежа на магистрала Люлин) бе изгонена от Ирландия и на фирмата бяха отнети обектите в Ирландия заради експлоатация на имигранти. Фирмата е загубила и правото да участва в търгове с европейски пари.


Прочетено: 2713 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Почистваща фирма Варна Конкурс прическа Бургас 2009 Изпращане... Йоан Костадинов коледни песни Театър за драма. опера и балет, Бургас. Катедрала в Париж от Бутик Созопол - пристан Бул Христо Ботев в Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 До другото лято
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development