Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Малко Търново отбелязва храмовия празник на православната си църква „Успение Богородично”



14 Август 2009, Петък



На 14 и 15 август гражданите и гостите на град Малко Търново ще отбележат храмовия празник на православната църква „Успение Богородично”. В програмата за първия ден са предвидени празнична вечерна Служба и Литийно шествие от 16.00 ч., и мултимедийно представяне на темата „Иисус Христос като Хляба на Живота”. През втория ден, 15 август, от 9.00 ч сутринта ще се състоят празнична Света литургия и Молебен към Пресвета Богородица, а от 11.30 часа на площад „Преображение” ще се раздаде курбан за Божия помощ и закрила.

На 14 и 15 август гражданите и гостите  на град Малко Търново ще отбележат  храмовия празник на православната  църква „Успение Богородично”. В програмата за първия  ден са предвидени празнична вечерна Служба и Литийно шествие от 16.00 ч., и мултимедийно представяне на темата „Иисус Христос като Хляба на Живота”. През втория ден, 15 август, от 9.00 ч сутринта ще се състоят празнична Света литургия и Молебен към Пресвета Богородица, а от 11.30 часа на площад „Преображение” ще се раздаде курбан за Божия помощ и закрила.

      Празникът "Успение на Пресвета Богородица" е един от най-големите празници на българската Православна Църква. Той дава и името на храма в град Малко Търново. Самата дума "успение" от църковно-славянски език означава "заспиване". С нея в Църквата се означава смъртта на Светиите. Поради техния чист и непорочен живот, и смъртта им бива чиста - тиха и спокойна, като заспиване. Празникът "Успение на Пресвета Богородица" е почитане честната смърт на Божията Майка.

      Изображението на самата икона "Успение на Пресвета Богородица" "разказва" житието  на празника, който се чества на 15 август. Това е реалното историческо събитие на смъртта на Божията Майка, която според повечето св. Отци на Църквата, е настъпила в 72 година на Нейния живот. По чуден начин всички Христови Апостоли, с изключение на св. Тома, се събрали в деня на Успението на Богородица в дома й. Така и ги виждаме на иконата, наобиколили смъртния одър на Владичицата. А около девет сутринта на 15 август, небесна светлина изведнъж озарила къщата - това бил мигът на Нейното преставяне (издъхване).

      Онова, което не се вижда от иконата, но се знае от житието й е, че на третия ден след погребението, пристигнал и св. Тома, който силно съжалявал, че не можал да дойде навреме и да се сбогува с Владичицата. Затова и останалите Апостоли решили да отворят пещерата, където била погребана Богородица,за да се прости св. Тома с Нея. Голямо било удивлението на всички, когато не намерили тялото вътре, а само повивките, от които се изливало чудно благоухание. По-късно същата вечер Божията Майка се явила на Апостолите, когато те вечеряли, и така Сама удостоверила пред тях чудния факт на Своето Възкресение. Ето защо, Църквата от древност проповядва не само за Възкресението на Господ Иисус Христос, но и че Самата Негова Майка е била възкресена от Своя Син и Спасител на всички човеци. Така всекиму ще бъде отредено място в Небесата според неговите дела на земата - по-близо или по-далеч от Бога.


Прочетено: 4864 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
пчела пазач pepi Vision Община Бургас Ето го Немо Старото пристанище бургаска среща пепита евро 2008 Пролет преди листата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development