Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Непоказван портрет на Петко Задгорски излагат в едноименната галерия



13 Август 2009, Четвъртък



Василка Пенчева-Петкова илюстрира с него мемоарната си книга, която ще представи на 18 август в Бургас

Непоказван портрет, рисуван през 1957 г. от големия живописец, график, скулптор и педагог Петко Задгорски, ще добие публичност в Бургас само след седмица. 87-годишната Василка Пенчева-Петкова, героинята на внушителното платно с размери 106 на 88 см, ще изнесе за пръв път творбата от дома си заради премиерата на книгата си „Приказка за отминалото време“.
Репродукцията краси задната корица на мемоара, който излиза с щемпела на издателство „Божич“. Освен това портретът ще бъде отпечатан и на поканите за представянето, планувано за 18 август в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.
„Ние бяхме приятелски семейства, той все искаше да ме нарисува усмихната, защото знаеше, че това е моето обичайно състояние. Направи няколко опита, но неуспешни и накрая ми вика – Василче, сега няма да се смееш, стой сериозна“, спомни си вчера някогашната учителка по немски език.
За „Черноморски фар“ тя разказа още, че поне 10-ина пъти ходила да позира в ателието на големия художник, който предварително избрал с какво да бъде облечена жената. При една от приятелските визити Петко Задгорски харесал вишневата й рокля с разголени рамене, шита от коприна на цветя, купена в Германия. След като портретът бил готов, авторът сам го поставил в рамка и го подарил на Василка Пенчева. Оттогава той виси на стената в спалнята й.
Преди години синът на художника – Вили Задгорски, който живее в Мюнхен, заснел платното за изготвяния каталог с творби на баща си.
„Приказка за отминалото време“, писана в продължение на 12 г., излиза с редакторската намеса на Недка Петкова, дъщеря на авторката и известна чембалистка в Словения. На премиерата тя ще свири обаче на пиано заедно с флейтистката Донка Владимирова.


Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА
http://factor-bs.com/news-10268.html



Прочетено: 3342 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Предлагаме инкубатори за люпене на яйца През поколение производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени Странджа Пристанище Приморско Републиканска след ремонта Конкур глазами зрителя ремонт носачи GRAPHILLA 2009, Бургас Римокатолическата черква
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development