Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Равда празнува в Деня на Св. Параскева



Ключови думи: Равда отбелязва своя празник в Деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Тази година след цялостна реконструкция и пристройка, на 26 юли ще бъде открита целодневна детска градина „Мечо Пух”. Това е четвъртото напълно обновено детска заведение, което се открива в общината през последните няколко месеца. Другата придобивка за село Равда, ще бъде нова обществена тоалетна. Празникът ще започне с отслужването на божествена литургия в храм „св. Параскева”. Жителите и гостите на селото ще могат да се насладят на голям празничен концерт с участието на Иван Дяков; Стефан Лалчев; Студио за модерен балет „Звезди”; Танцов състав от гр.Куфаля-Гърция. Събитието ще бъде ознаменувано с тържествена заря. История на с. Равда Първите писмени сведения за Равда, като датирана селищна единица, датират от началото на XVI в., но находките открити в околностите на Равда, говорят за развит поселищен живот още в древността. Освен стари погребения от V век пр. Хр., около Равда са намерени монети и битова керамика, а каменната котва открита пред равденския нос говори и за развитото корабоплаване. От 1924г., селцето е обитавано от българи и гърци. След спогодбата Маллоф-Кафандарис, част от жителите на Равда се изселват в Гърция. На тяхно място тук са настанени българи от Солунската низина, които продължават да се занимават с традиционните си селскостопански дейности. Съществуват няколко легенди за името на селото. Една от тях разказва, че някога на брега на морето имало малко селце, в което живеела бедна, но много красива девойка на име Равдалина. Бог Нептун се влюбил в нея и поискал да я отведе със себе си в дълбините на морето, но девойката отказала да го последва. Разгневеният Бог решил да я накаже, като разруши селцето й с огромни вълни и отведе девойката на сила. Веднага стихия се врязала в брега и образувала многобройни заливчета. Селцето, като по чудо оцеляло, а девойката останала невредима. Нарекли го Равда – на името на гордата красавица. През 60- те години на миналия век, с построяването на детските почивни бази, Равда бележи нов етап в своето развитие. Притока на много деца и студенти от цялата страна и чужбина, както и близостта на селото до световно известните курорти – Слънчев бряг и Несебър – превърнаха Равда в известна и предпочитана туристическа дестинация за хиляди наши и чуждестранни туристи.
27 Юли 2009, Понеделник



Равда отбелязва своя празник в Деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата.

Равда отбелязва своя празник в Деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата.
Тази година след цялостна реконструкция и пристройка, на 26 юли ще бъде открита целодневна детска градина „Мечо Пух”. Това е четвъртото напълно обновено детска заведение, което се открива в общината през последните няколко месеца. Другата придобивка за село Равда, ще бъде нова обществена тоалетна. Празникът ще започне с отслужването на божествена литургия в храм „св. Параскева”. Жителите и гостите на селото ще могат да се насладят на голям празничен концерт с участието на Иван Дяков; Стефан Лалчев; Студио за модерен балет „Звезди”; Танцов състав от гр.Куфаля-Гърция. Събитието ще бъде ознаменувано с тържествена заря.

История на с. Равда
Първите писмени сведения за Равда, като датирана селищна единица, датират от началото на XVI в., но находките открити в околностите на Равда, говорят за развит поселищен живот още в древността. Освен стари погребения от V век пр. Хр., около Равда са намерени монети и битова керамика , а каменната котва открита пред равденския нос говори и за развитото корабоплаване.
От 1924г., селцето е обитавано от българи и гърци. След спогодбата Маллоф-Кафандарис, част от жителите на Равда се изселват в Гърция. На тяхно място тук са настанени българи от Солунската низина, които продължават да се занимават с традиционните си селскостопански дейности.
Съществуват няколко легенди за името на селото. Една от тях разказва, че някога на брега на морето имало малко селце, в което живеела бедна, но много красива девойка на име Равдалина. Бог Нептун се влюбил в нея и поискал да я отведе със себе си в дълбините на морето, но девойката отказала да го последва. Разгневеният Бог решил да я накаже, като разруши селцето й с огромни вълни и отведе девойката на сила. Веднага стихия се врязала в брега и образувала многобройни заливчета. Селцето, като по чудо оцеляло, а девойката останала невредима. Нарекли го Равда – на името на гордата красавица.
През 60- те години на миналия век, с построяването на детските почивни бази, Равда бележи нов етап в своето развитие. Притока на много деца и студенти от цялата страна и чужбина, както и близостта на селото до световно известните курорти – Слънчев бряг и Несебър – превърнаха Равда в известна и предпочитана туристическа дестинация за хиляди наши и чуждестранни туристи.

http://bourgasmedia.com/news.php?cat_id=7&id=450




Прочетено: 3059 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Underwater ухажване kq Созопол камини Spirit of Burgas Флора Бургас 2009 Флора Бургас 2009 pepi къща на 20км от бргас Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development