Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

МЛАДЕЖКАТА “АПОЛОНИЯ” ДОСТИГНА И ДО СОЗОПОЛ



18 Юли 2009, Събота



Фестивалът “Жреци на музите” гордо отбелязва четвъртото си издание Над 700 участници от над 20 български града, около 40 творчески формации и самодейни колективи, таланти от общо 5 държави, зрелищни микс-концерти на 8 сцени по Черноморието – това са само част от впечатляващите цифри и факти около четвъртото издание на Младежкия международен фестивал на изкуствата “Жреци на музите”, който традиционно се провежда от 20 до 30 август в община Царево. И това лято организаторите на арт-феста обещават незабравими дни с много вълнения, сътворени от млади художници, фотографи, режисьори и актьори, музиканти и танцьори, дошли от всички краища на родината, както и техните връстници с усет към изкуството от чужбина – от Русия, Словакия, Румъния, Украйна и Молдова.

Фестивалът “Жреци на музите” гордо отбелязва четвъртото си издание 
Над 700 участници  от над 20 български града, около 40 творчески формации и самодейни колективи, таланти от общо 5 държави, зрелищни микс-концерти на 8 сцени по Черноморието – това са само част от впечатляващите цифри и факти около четвъртото издание на Младежкия международен фестивал на изкуствата “Жреци на музите”, който традиционно се провежда от 20 до 30 август в община Царево.  И това лято организаторите на арт-феста обещават незабравими  дни с много вълнения, сътворени от млади художници, фотографи, режисьори и актьори, музиканти и танцьори, дошли от всички краища на родината, както и техните връстници с усет към изкуството от чужбина – от Русия, Словакия, Румъния, Украйна и  Молдова. 
Фестивалът има зад гърба си три повече от успешни издания и сериозната / и съвсем реална / амбиция да бъде разпознат  от участниците, от публиката и медиите като ежегоден младежки форум и празник за бъдещите творци на България. И в този дух не един и двама журналисти и творци, от началото по-колебливо, а сега – по-убедени, оприличиха този младежки фест на доста по-възрастния му побратим „Аполония” в друго морско градче – Созопол. Тази година мечтата на младежите – участници и на организаторите стана реалност – те ще демонстрират талантите си и пред публиката в Созопол, сякаш за да подготвят ценителите на изкуството за “Аполония”. Това, четвърто издание на “Жреци на музите” ще обхване още по-широк периметър – миналогодишните пет сцени вече са осем – Царево, Созопол, Китен, Приморско, Лозенец, Варвара, Ахтопол и Синеморец. Така идеята за “пътуващ фестивал”, се превърна в реалност, а жителите и гостите на тези красиви кътчета от Черноморието ще се докоснат до магията на младежкото изкуство. 

Организатори  на фестивала са Сдружение “Темп  арт” и Община Царево, подкрепата си за арт-форума декларираха и държавни институции, Българската асоциация на аматьорските театри - БААТ, творчески съюзи и сдружения. 
 


ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА 
За своите три  успешни  издания зад гърба си, ММФИ има много спомени, незабравими вълнения и най-вече талант,  без който подобно културно събитие нямаше да оцелее през годините- въпреки трудността да се организира и осигури финансово подобен род културно събитие, въпреки нароилите се “култ-ментета”, фестивали с подозрително близки до “Жреци на музите” имена…
Първите стъпки на Младежкия фестивал на изкуствата „Жреци на музите” бяха в Царево, където от 20 до 27 август 2006 г. своите дарби показаха над 360 участници на възраст от 13 до 30 г. Талантливите участници и невероятната публика, която те наистина заслужаваха, заедно съпреживяха красотата на изкуството във всички негови измерения -  театър, музика, изобразителното изкуство, фотография, фолклорното и естрадното пеене, танци и мода. Музите се вихриха на сцените  в Царево и Лозенец.

На второто  издание на фестивала през лято 2007,  участниците бяха почти двойно повече - 600 деца и младежи от 30 формации. Публиката се наслади на  младите таланти  от София, Враца, Пловдив, Благоевград, Бобов дол, Пазарджик, Смолян, Банкя, Кнежа, Козлодуй, Лом, Перник и Царево. Специални гости бяха  младежите и девойките от Северна Осетия, Кавказ........

През 2008 г. “Жреци на музите” привлече над 700 участници и заслужено получи своето място в почти всички национални и регионални медии. Но за неговите организатори по-важни от цифрите и известността са вълненията, приятелството и радостта в очите на децата, които имат своя истинска морска фиеста, намират нови приятели и най-вече – своята публика, творят и не спират да се забавляват.  
 

ФЕСТИВАЛ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА?
В условията  на свирепа икономическа криза, когато културата и изкуството, особено  във вида на младежките самодейни  формации, съвсем не е приоритет на държавата, организаторите на фестивала не се отказаха от идеята си да го превърнат в значимо събитие на културната карта не само на България, но и в европейски мащаб. Защото младите хора в държавата ни и изкуството, което те правят, са по-важни от инфлацията, стагнацията или конюнктурата в момента, по-важни от “изгодата” и “печалбата”. Печалбата е нематериална, и това го знае всеки, който прави култура в България, категорични са арт-директорът на фестивала и режисьор Георги Врабчев и мениджърът Михаил Стегарев. 

И тази година ММФИ “Жреци на музите” няма да има състезателен характер, а ще даде път, възможност за изява на всеки участник, на всяка група, на всички изкуства. Новото в четвъртото му издание  е участието на боди арт група, поети с китари и дори гъдуларски състав.  Младежите ще могат да се изявят в много концерти, спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги, фото и арт изложби, както и модни дефилета. 

Освен че ще пеят, танцуват, рисуват и играят, участниците ще имат уникалната възможност да създадат приятелства, които времето доказа, са чисти и дълготрайни. За това, естествено спомага летният дух и творческата атмосфера, която не напуска фестивала. Тук се раждат и много творчески идеи и експерименти, а младежката фантазия и вдъхновение ни дават кураж да вярваме, че изкуството и младостта ще спасят света. 

Така, “Жреци на музите” се готвят да осъществят мечтите  на стотици български деца и младежи, както и потребността на публиката  от свободното младежко вдъхновение, което  заслужава своята слава, своята сцена. 

В името на всичко това, фестивалът  “Жреци на музите”  ще го има отново, а организаторите и участниците очакват с нетърпение за пореден път заедно да напишат  красивата приказка на едно незабравимо  лято, за пореден път да пристъпят в Храма на изкуството като достойни негови Жреци и да запалят фестивалния пламък.



Прочетено: 2908 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Близо до жп гарата Първа копка Конкурс прическа Бургас 2009 димитров ден pepi Ето го Немо Флора Бургас 2009 жици край пътя Компасът на ул. Конкурс прическа Бургас 2009 пазач
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development