Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Отражение на глобалната финансова криза върху прилива на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Югоизточна Европа



18 Юни 2009, Четвъртък



През последните години нарасна приливът на ПЧИ в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ). Наблюдава се устойчив растеж в проектите за осъществяване на ПЧИ насочени към Румъния, България и в по-малка степен към Хърватска и Сърбия. Страните от ЕС и САЩ са първичния и вторичен източник на капитали вкл. и на ПЧИ в страните от Югоизточна Европа. За страните от Западните Балкани основният източник на ПЧИ са компании от държави, които имат дългосрочни търговски контакти със страните от този регион. Словения е държавата, която осъществява значителни инвестиционни проекти в съседните държави. Същото може да се каже за Австрия, Германия и т.н.

През последните години нарасна приливът на ПЧИ в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ). Наблюдава се устойчив растеж в проектите за осъществяване на ПЧИ насочени към Румъния, България и в по-малка степен към Хърватска и Сърбия.
Страните от ЕС и САЩ са първичния и вторичен източник на капитали вкл. и на ПЧИ в страните от Югоизточна Европа. За страните от Западните Балкани основният източник на ПЧИ са компании от държави, които имат дългосрочни търговски контакти със страните от този регион. Словения е държавата, която осъществява значителни инвестиционни проекти в съседните държави. Същото може да се каже за Австрия, Германия и т.н.
Притокът на ПЧИ в региона на Югоизточна Европа нараства в течение на 7 последователни години. В периода след 2000 год. в този регион са влезли ПЧИ на обща стойност от 11.95 млрд. долара. Общо в страните от Югоизточна Европа, ОНД, натрупаните ПЧИ възлизат на 98,241 млрд. долара.за периода 1998-2007 год. Основните отрасли в които влизат ПЧИ са сектора на услугите и по-точно финансовия сектор, строителство, транспорт. Значителни инвестиции са влезли и в преработващата промишленост като 60% от всички проекти след 1997 год. са осъществени в преработващата промишленост за държавите от Централна и Югоизточна Европа.
В България приливът на ПЧИ през периода 1996-2007 възлиза на 25.3 млрд. EUR. Под формата на дялов капитал са инвестирани 15.5 млрд. EUR. По линия друг капитал (инвестиции на зелено) 7.4 млрд. EUR.
Реинвестираната печалба е основната част от ПЧИ, показваща влиянието върху икономиката и абсорбционните й възможности, както и реалния ефект върху икономиката. За периода 1998-2008 год. тя възлиза на 2887.2 млн. Евро.

Страните от Югоизточна Европа притежават редица конкурентни предимства и перспективи, между които могат да се подчертаят следните:
    Развитие на информационни и комуникационни технологии,
    Възможности за аутсорсинг или прехвърляне на бизнеспроцеси,
    Развитие на машиностроене, електротехника и електроника.
     Разгръщане на проекти насочени към разработването на Маркетинг стратегия.
    Сравнително ниска цена на работната сила.
    Наличие на образовани кадри в областта на инженерните науки.
Конкурентни недостатъци за региона са:
    Неразвитата инфраструктура - особено това е валидно за България.
    Ограничен обем на пазара,
    Недостатъчно квалифициран ръководен персонал. Това означава, че на това равнище следва да се привличат ПЧИ в стоки и услуги със средно ниво на добавената стойност.
    По конкретно, перспективни инвестиции в краткосрочен план са такива в енергетиката, транспорта и инфраструктурата, а в средно срочен и дългосрочен план – в инвестиции на “зелено”, сливания и придобивания.
Глобалната финансова криза се усеща все по-осезателно в страните от Югоизточна Европа. Големите инвеститори, които са транснационалните корпорации (ТНК) намаляват дейността си в областта на сливания на предприятия и придобиване на дялов капитал зад граница, както и разработването на нови инвестиционни планове. В международен план големите международни банки продължават да изпитват недостиг на ликвидност и са ограничили кредитирането, независимо от взетите комбинирани мерки от страна на правителствата от Групата на 7-те развити индустриални държави. Тези неблагоприятни тенденции се отразяват с известен лаг във времето и върху процеса на привличане на чуждестранни капитали в страните от Югоизточна Европа.
Това намира израз в затруднения при привличането на допълнителни финансови ресурси във вътрешните компании при ограничено кредитиране от страна на банките. Секторът на недвижимите имоти, който специално в България беше обект на интерес от страна на чуждестранни инвеститори, е в застой (понижение от 1.08.2007 г. към 1.08.2008 г. с 22.4%). Факт е спирането на по-големи проекти за по 100 млн. лв. Замразени са жилищни проекти и строителството на молове в по-малки градове. Преразглеждат се и сключени договори. Това е положителен ефект, който може да повлияе по посока свиването на спекулативния балон в сектора строителство.
Най-мобилният елемент на ПЧИ - кредитите - намаляват във всички страни от Югоизточна Европа. За първите осем месеца на 2008 г. спрямо същия период на 2007 г. понижението на кредитите в България е 68.7%, или 83.9% от общото понижението на ПЧИ за периода.
Желателно е след кризата в България да се появят и/или развият други конкурентни предимства, които да привличат ПЧИ в сектори като образование и наука, производство на стоки с добавена стойност, нови технологии, които могат да осигурят развитието на икономиката на всяка една от държавите от Югоизточна Европа. Смекчаването на шока може да се постигне чрез инвестиции в продукти и услуги с висока добавена стойност, изискващи висока професионална квалификация.
В условия на глобална финансова криза държавите ще трябва да се състезават при привличането на чужд допълнителен ресурс и поради това те самите следва да имат обоснована икономическа и финансова стратегия за развитие.




Прочетено: 5208 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Мебелна Фабрика ДИЕЗ Spirit of Burgas ЛОНДОН  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Бургаска къша Море,земя, въздух Старите бургазлии разказват Предлагаме инкубатори за люпене на яйца  Eroapteka kq
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development