Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас отбеляза 133 години от подвига на Ботев



02 Юни 2009, Вторник



С духова музика и военни почести започна церемонията по отдаване на почит към великия българин. В знак на признателност към смелостта и гения на поета бяха рецитирани едни от най-силните и емблематични негови стихове.

2 юни 2009/ Бургас почете подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тържественият ритуал по случай 133 – та годишнина от смъртта на големия български поет и революционер се проведе пред паметника му в Морската градина.

     С духова музика и военни почести започна церемонията по отдаване на почит към великия българин. В знак на признателност към смелостта и гения на поета бяха рецитирани едни от най-силните и емблематични негови стихове.

     Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, неговите заместници Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет – Бургас Снежина Маджарова, областният управител Любомир Пантелеев, директорът на ОД на МВР Васил Едрев и Военноморска база – Бургас.

     Свойта почит към паметта на бореца за свобода отдадоха още почетните консули на Румъния и Грузия, представители на политически партии, родолюбиви организации и сдружения, и редица признателни граждани.

     Тържественият ритуал завърши с поклон пред великото и знаменателно дело на големия български герой и изпълнение на химна на Република България.

     Церемонията по отбелязване Деня на Ботев бе организирана от Община Бургас и Военноморска база – Бургас.

     Денят на Ботев се отбелязва за първи път още през 1884 г. във Враца и Пловдив, а официално като ден на признателност към поета и загиналите за свободата на България се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

     Пишейки думите „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...”, едва ли Христо Ботев е предполагал, че те ще се свържат с неговото име, а героичната му гибел ще се превърне в Денят, в който цял един народ почита своите герои и ще остане завинаги като Денят на Ботев. 







Прочетено: 2374 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Полет  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Старите бургазлии разказват ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 Черноморец Бургас Флора Бургас 2009 Кръст за Бургас ГРАФИЛА 2009, Бургас евро 2008 Малката Рибарското селище край Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development