Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Божидар Димитров: Имало е мощно присъствие на траки в Аполония28 Май 2009, ЧетвъртъкХрамът „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин е доказателство за нашето присъствие тук преди злощастната Междусъюзническа война през 1913 г. Така сваляме шапка на нашите прадеди, които са вдигнали не само тази, а още 16 църкви, от които са оцелели 2. Малко хора знаят, че тук, в двора, са погребани офицерите и част от войниците, загинали при обсадата и щурма на Одрин“, разясни Божидар Димитров на певиците от бургаската формация „Трепетлика“, които участваха в храмовия празник на 21 май

Миналата седмица археолози откриха на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол основите и част от стените на голям храмов комплекс, който включва античен храм на тракийския конник, а вероятно по-късно е бил преустроен в раннохристиянска църква. Сред сензационните находки има и други мраморни детайли от украсата на храма.
Според директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров намерените основи на сграда, издигната от хубави правоъгълни блокчета варовик, изключително рядка изработка, доказват, че градът е бил заселен с траки от околните селища.
„Благодарение на ония сондажни разкопки, извършени от френския консул Дегран през 1904 г., а през 1926 г. от Миков, се смяташе, че островът е бил ненаселен, тъй като те са открили тогава само гробове. Някои предполагаха, че там е храмът на Аполон, но ето сега колежката Кръстина Панайотова намери тези бели основи на сграда, изградена от хубави квадри. Засега това е една плоча, но съм сигурен, че ще станат повече. Това означава, че този храм е храм на тракийския конник“, коментира за „Черноморски фар“ историкът.
Божидар Димитров, който неотдавна издаде „История на Созопол“, твърди, че много мощно присъствие на траките в града има и през римската епоха. „Не е трудно да се отгатне защо е така – ние знаем, че античното население на Аполония е било избито или отвлечено в робство от римляните при превземането на града през 72 г. преди Христа, а след това имахме намерена една плоча, известна още от началото на миналия век. Тя е открита в зида на  църквата „Св. Георги“ в Созопол, на нея пише, че тракийският аристократ Метоктерула възстановил града, крепостните му стени и храма на Аполон, разрушени от римляните. Вероятно след опразването на града той е останал без население след римската инвазия, защото такива са били законите на римската империя - население, което се съпротивлява, го избиват, а останалите в робство. Тогава, в първите векове на новата ера, градът е бил заселен от траки, тъй като този храм е от римската епоха, само тогава има тракийски конници като релефни скулптурни изображения“, поясни още Божидар Димитров.
Според него откриването на втори храм на техния главен бог доказва тезата, че за известно време траките са станали преобладаващо население в града. „Археолозите в миналото предполагаха, че на остров Св. Кирик и Юлита е бил разположен и прочутият в древния свят храм на Аполон, в който е имало 13-метрова бронзова статуя на гръцкия бог, дал името на града. Твърде е вероятно на острова в древността, подобно на Акропола в Атина, да са били разположени всички антични храмове на града. По височина той доминира и над созополския полуостров и нищо чудно да е изпълнявал ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. Имаме писмени сведения, че на острова през средните векове е бил разположен големият патриаршески и царски манастир „Св. Кирик и Юлита Козиница”, каза историкът, който не скри очакването си, че е твърде възможно да бъдат открити и други храмове, тъй като от изображения върху стари монети е известно, че в Созопол има най-малко 10 храма на различни антични божества.

Остров Св. Кирик и Юлита има площ от около 40 дка, обявен е за паметник на културата през 1965 г.
При разкопките на Дегран през 1904 г. са разкрити част от трасето на глинен водопровод, изсечена в скалата стълба с платформа, архаични култови ями, антични керемиди с печати, фрагменти от малък глинен фриз, теракоти и калъпи за производството им, съдове.
През 1924 г. са направени археологически сондажи на острова, предхождащи построяването на Рибарското училище. От него са разкрити основи от сгради, гробове, фрагменти от предримска, късноантична и средновековна керамика.
В началото на април тази година екип на Националния исторически музей и Археологическия музей при БАН с ръководител ст.н.с. Кръстина Панайотова започнаха спасителни разкопки на острова. Средствата в размер на 101 500 лева бяха отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като идеята е свързана с изграждането на голям курортен комплекс.

в-к ФАКТОРПрочетено: 3458 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови това си е моята приятелка БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО камини Дива свиня зад решека 2 Пролет на село ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Залив край Созопол Изгрев
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development