Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Светилище на 8000 години e открито край Созопол28 Май 2009, ЧетвъртъкПраисторическо светилище, които датира от втората половина на шесто хилядолетие преди Христа бе открито по време на строителни дейности на къмпинг „Градина” край Созопол. Археолозите се натъкнаха на находката случайно и изучаваха района няколко месеца.

По време на строителните дейности на комплекс Блек Сий Стар, група археолози, ръководени от специалиста по праистория Петър Лещаков от Националния археологически институт, правят проучвания в района и се натъкват на останки от праисторическо светилище. Те съобщават за откритието си на собственика на парцела, фирма Стар Мил, който е и инвеститор в проекта. От Стар Мил се съгласяват да спонсорират разкопките на археолозите, тъй като държавата не проявява особен интерес към подобни открития (практика, от която съседите ни Гърция и Турция печелят милиони от туризъм). Така археолозите се натъкват на много интересни находки... Оказва се, че обектът е най-ранният открит по Черноморието и един от най-ранните на Балканите. В шахта, с дълбочина близо шест метра, археолозите откриват парчета дърво, което датира от третата четвърт на шестото хилядолетие преди Христа и на практика е най-старото дърво откривано в България. Другата изключителна находка е свързана с най-ранните форми на металодобив – медни парчета от втората половина на петото хилядолетие преди Христа се появяват при разкопките. Открити са и три праисторически гроба, които се отнасят към ранната бронзова епоха. Археолозите казват, че това е първият регистриран праисторически некропол по южното ни Черноморие. Той дава ценни сведения за социалната структура и религиозните обреди на населението, обитавало тази територия през трето хилядолетие преди Христа.

В момента, артефактите, открити при разкопките, се съхраняват в созополския музей. Те ще бъдат изучавани поне още две години, заяви г-н Лещаков. Точната датировка на гробовете ще бъде установена чрез специализирани изследвания от специалиста по балканска праистория д-р Зои Цирцони.
Светилището се простира на площ около десет декара, а дебелината на културния пласт е около един метър. От Стар Мил осигуриха на археолозите много добри условия, за да довършат изследванията си. Инвеститорите се шегуват по между си, че са убедени в успешното реализиране на комплекс Блек Сий Стар, тъй като мястото е предпочитано за живеене от осем хиляди години насам.

 Прочетено: 4080 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
До другото лято Цвете Бургаският кей Фонтаните на Град Монтата-BG Фен Ботева Катедрала в Париж от Бутик Весела Алеята-Бургас Тавия Републиканска след ремонта палма
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development