Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Полският проект "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” 2009



Ключови думи: проект, ЕС
20 Май 2009, Сряда



Младежкият проект от Полша "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” за 2009 г. на церемония, състояла се на 19 май в гр. Аахен, Германия. Този проект използва серия от неформални методи, като гимназиални семинари, водени от студенти, за да представи на тийнейджърите интересни факти за Европа. Второто и третото място отидоха при "Европейски фестивал на университетския театър в Алби" (Франция) и германския проект "Gumboot Diplomacy" (букв. дипломация на гумените ботуши).

Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael Jansen участваха в церемонията и връчиха наградата на спечелилия първото място проект. Наградата се присъжда за проекти, които насърчават развитието на общо европейско съзнание сред младите хора.


Приветствайки представителите на 27-те проекта, спечелилите националните конкурси във всяка държава членка, Hans-Gert Pöttering направи следното изявление: "С вашите идеи, креативност и отдаденост вие ни показахте как младите хора изживяват европейската идея, както и как според вас обединена Европа представлява истинска общност и възможност за вашето бъдеще."


"YOUrope needs YOU"


Проектът "YOUrope needs YOU" е създаден от членове на Европейския студентски форум с цел да помогне на европейските гимназиални ученици да станат активни граждани. Проектът предоставя възможност на студенти да споделят своите знания за ЕС, организирайки семинари в училищата. През декември 2008 г. първият училищен семинар (на гимназиално ниво) се състоя в гр. Гостин, Полша. Участващите студенти представиха обединена Европа и възможностите, които тя предлага, пред полски ученици и 30 френски ученици, участващи в обменна програма.


Според Hans-Gert Pöttering "този проект представя по убедителен начин разнообразието в Европа. Той оказва влияние върху участниците в него, както и върху страните, от които те идват, чрез организиране на срещи и семинари. Това е така, защото участниците в този проект са едновременно посланици и разпространители на европейската идея. Вземайки това предвид, този проект е модел, който други инициативи в Европейския съюз могат да следват."


"Европейски фестивал на университетския театър в Алби"


Luigi Cocilovo, заместник-председател на Европейския парламент, представи носителя на втората награда - "Европейския фестивал на университетския театър в Алби". Фестивалът, който се провежда веднъж годишно, събира заедно в гр. Алби (Франция) театрални трупи, актьори и музиканти от цяла Европа, където те дават представления за местната публика. Събитието цели да покаже европейското културно и артистично многообразие пред възможно най-широка аудитория.


"Gumboot Diplomacy"


В заключение Jürgen Linden, кмет на град Аахен, връчи третата награда на проекта "Gumboot Diplomacy" (букв. дипломация на гумените ботуши) от Германия. В рамките на този проект, групи от млади хора от Нидерландия, Полша, Унгария и Германия извършват изследвания върху ограничени речни разливания в техните райони, преди да извършат общо проучване по въпроса върху германската река Липпе и на обща конференция с участието на експерти да представят своите резултати.


Награди и процедура по селекция


Наградите за трите най-добри проекта са съответно 5 000, 3 000 и 2 000 евро, като трите лауреата ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през следващите месеци.


Национални журита, съставени от поне двама европейски депутати и един представител на младежка организация, избраха през март тази година по един национален победител от всяка една от 27-те държави членки на ЕС. През април тази година европейското жури, състоящо се от трима европейски депутати, председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики”, избраха трите победители сред 27-те проекта, предложени от националните журита.





Прочетено: 3363 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ll Светла следобедно спокойствие 3 моите цветя Декоративни дървени конструкций созопол Площад Тройката, Бургас розичка Летния театър на Бургас Стив и аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development