Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Несебър премахва търговските сергии от паметниците



13 Май 2009, Сряда



Старинна „Улица на занаятите” рекламира българското Многобройните търговски сергии в Несебър ще бъдат премахвани поетапно от улиците. Общинската администрация е решила да обърне специално внимание за разчистване на площите заети от амбулантните търговци, специално в Стария град. Съществуващите стотици сергии за улична търговия, създават лош имидж на града-музей и скриват фасадите и атмосферата на паметниците на културата.

Многобройните търговски сергии в Несебър ще бъдат премахвани поетапно от улиците. Общинската администрация е решила да обърне специално внимание за разчистване на площите заети от амбулантните търговци, специално в Стария град. Съществуващите стотици сергии за улична търговия, създават лош имидж на града-музей и скриват фасадите и атмосферата на паметниците на културата.  

         За да балансира интересите на местните жители с общата визия на Стария Несебър, като град включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, общината изгражда 2 нови търговски базара, където ще се концентрира уличната търговия. Базарите са разположени непосредствено до паркинг Северен – голям и до Рибната борса. Стратегията е дългосрочна, тъй като създава алтернатива за търговците на сувенири и различни дребни стоки, като в същото време ще разтовари малките улички на Стария Несебър от затрупване с различни сергии и общо загрозяване вида на града.  

         Освен красивите базари, Несебър скоро откри и своя специфична „Уличка на занаятите”. Обектът е нов, но архитектурно е издържан в типичен български възрожденски стил със сгради в характерни национални особености. Несебърската уличка на занаятите, която има аналог с Етъра, край Габрово, разполага вече с 14 занаятчийски работилници. Там са представени най-характерните традиционни български занаяти „на живо”, като: грънчарство, кожарство, ножарство, ковачество, дърворезба и т.н., като няма да бъдат пропуснати и българските деликатеси и сладкиши. Туристите и гостите на града, освен че се потопят в един архаичен и атрактивен свят отпреди векове, но имат и възможност да си купят от продукцията на старите майстори, която ще бъде изработвана пред очите им.

         Кметът на Несебър е решил да наложи новата концепция за търговия и атракции последователно, но неотменно, въпреки определена съпротива. Най-големият проблем на Старинния Несебър от преди няколко години вече е овладян. Това е незаконното строителство, в древната част, което се беше превърнало в лоша практика. От 2 години мерките на Общинското ръководство срещу частни стопани неспазващи изискванията и предписанията на НИПК са изключително сериозни. Срещу нарушителите се съставят безкомпромисно констативни протоколи, които се предават на РДНСК. Новото общинско ръководство е застанало категорично зад идеята, че Несебър трябва да се запази като национален и световен културен паметник и че трябва да се набляга все повече на елитния и културния туризъм, защото от това ще спечелят повече и местните хора и България като дестинация.

         По време на последното посещение на делегация от ЮНЕСКО в Несебър в края на 2008 г. тези усилия бяха много положително оценени и поощрени от специалистите на световната общност.


Прочетено: 3918 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Аз в Лондон Лутън Жълтурче.jpg Детски къщи Teddys house ПОЛКОВНИКА сградата на Общината аз Созопол xx СУЕТНОС Графила 2009, Бургас Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development