Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Вратите на Ирак са отворени за българските фирми



13 Май 2009, Сряда



Ръководството на БСК прие на 12 май 2009 г., иракска делегация, която е на посещение у нас в периода 11-14 май т.г. по покана на българския министър на финансите Пламен Орешарски. В състава на делегацията участват: г-н Азис Хасан Абтан - съветник на иракския министър-председател и на министъра на финансите, г-н Абдула Албандар – директор на Инвестиционната дирекция към Министерството на финансите на Ирак, и г-н Хюсеин Ал-Юзри - президент на най-голямата иракска търговска банка. От страна на БСК в срещата участваха Божидар Данев – председател, Георги Шиваров - зам.-председател, Камен Колев – зам.-председател, Петър Денев – главен секретар, и Веселин Илиев – главен директор „Международно икономическо сътрудничество”. В разговора с иракската делегация се включиха и български бизнесмени, инвестирали в Ирак.

„Вратите на Ирак са отворени за българските фирми”, заяви икономическият съветник на иракския премиер на среща в БСК  

Ръководството на БСК прие днес, 12 май 2009 г., иракска делегация, която е на посещение у нас в периода 11-14 май т.г. по покана на българския министър на финансите Пламен Орешарски. В състава на делегацията участват: г-н Азис Хасан Абтан - съветник на иракския министър-председател и на министъра на финансите, г-н Абдула Албандар – директор на Инвестиционната дирекция към Министерството на финансите на Ирак, и г-н Хюсеин Ал-Юзри - президент на най-голямата иракска търговска банка.

От страна на БСК в срещата участваха Божидар Данев – председател, Георги Шиваров - зам.-председател, Камен Колев – зам.-председател, Петър Денев – главен секретар, и Веселин Илиев – главен директор „Международно икономическо сътрудничество”. В разговора с иракската делегация се включиха и български бизнесмени, инвестирали в Ирак.

Всички участници в срещата се обединиха около това, че е време да бъдат възобновени традиционно добрите българо-иракски икономически връзки. Иракските гости оцениха високо участието на българския военен контингент в следвоенното възстановяване на страната и изразиха желанието на иракската страна да насърчи преференциално българските бизнесмени да инвестират в Ирак. „Ирак никога няма да забрави своите приятели, които го подкрепиха в трудните моменти, и това ще бъде взето под внимание, когато се взимат решения кой инвестиционен проект да се подкрепи”, заяви г-н Абтан.

Г-н Албандар представи възможностите за инвестиции и преференциалните условия за чуждестранните инвеститори в Ирак, гарантирани от приетия наскоро Закон за насърчаване на инвестициите, известен повече като Закон №13. Нормативният документ бе предоставен на БСК на електронен носител с цел разпространение на информацията до заинтересовани български фирми. Г-н Албандар подчерта, че всеки български бизнесмен, който проявява инвеститорски интерес, е достатъчно да подаде искане до управляваната от него дирекция в Министерството на финансите и в срок от 45 дни ще получи конкретен отговор, след което ще му бъде оказано пълно съдействие за осъществяване не инвестиционното му намерение. Важна преференция за чуждестранните инвеститори е освобождаването им от данъци и такси в продължение на 10 до 15 години.
Основните направления за инвестиции, които иракската страна открои като приоритетни са: индустрия, селско стопанство и военно производство. Иракската страна очаква български партньори за изграждането на 1.5 млн. жилища, реконструкцията и модернизацията на стотици заводи, изграждане на хотели, ресторанти и др.туристическа инфраструктура, която да поеме обслужването на 20-25 млн.туристи годишно (най-вече за религиозен и исторически туризъм), изграждане на мелиоративни системи, електроенергийни системи и др. Специален интерес бе заявен за доставка на хранителни продукти за целите на купонната система, чрез която иракското правителство разпределя между домакинствата стоки за 3.5 - 4 млрд. щ.д. годишно. Г-н Абтан подчерта, че българските стоки са познати и се радват на добър прием сред иракското население, поради което България ще е предпочитан търговски партньор за доставка на хранителни и др. стоки.

Г-н Абтан препоръча да се изградят смесени българо-иракски компании, както и да се разкрият търговски представителства на български фирми в Ирак, което да улесни засилването на икономическите връзки между двете страни. Освен това, според г-н Абтан, необходимо е да се използват по-пълноценно възможностите на съществуващите в Ирак няколко свободни зони, в които стоките не се облагат с митнически сборове.

     Г-н Албандар съобщи, че ежегодно Ирак възлага обществени поръчки в размер на 14-18 млрд.долара, а информация за всички търгове се публикува в сайта на Министерството на финансите, както и в сайтовете на други министерства.

     Г-н Ал-Юзри запозна участниците в срещата със състоянието на банковата система в Ирак. По негови думи, в страната функционират 33 частни и 7 държавни банки, които в момента са процес на преструктуриране. Банковата система е стабилна, а курсът на иракския динар е фиксиран към щатския долар. Иракската централна банка разполага с резерв в размер на 44 млрд.щ.д., което допълнителни гарантира стабилност на финансовата система на страната. Г-н Ал-Юзри изрази готовност управляваната от него банка (с капитал в размер на 423 млрщ.д.) е готова да обсъди с български банки въпроса за възобновяване на дейността на създадения през 2003 г. по инициатива на БСК Гаранционен фонд за участие на български фирми във възстановяването на Ирак.

     Участниците в днешната среща се обединиха около необходимостта от организиране на посещение на българска бизнес делегация в Ирак в края на тази година, където българските бизнесмени на място да бъдат запознати с възможностите за инвестиции и търговия.  

*** 
 

Търговия с Ирак за 2008 г. 

Износ за Ирак (основни експортни позиции): хил. щ.д. хил. лева %
Керосин за реактивни двигатели 4 486 6 127 26%
Хранителни продукти 2 443 3 452 15%
Маслодайни семена 2 017 2 855 12%
Цигари 1 042 1 396 6%
Текстилни изделия 491 647 3%
Моторни масла 439 586 2%
Общо износ за Ирак 17 671 23 707  
 
Внос от Ирак 1.3 1.8  
 
 

*** 

Някои проблеми… 

  1. България има посланик, но няма посолство!
  2. Предвид сложната обстановка в страната след 1990 г.,почти всички български фирми, присъствали на иракския пазар до този период, са закрили своите представителства. Този факт прави изключително трудно участието в търгове, без наличието на местен агент, чиято основна дейност се състои в:
  • Следене за обявяването на търгове и своевременно закупуване и изпращане на тръжните документи на заинтересованата фирма;
  • Предоставяне на информация за конюнктурата на пазара, потенциални конкуренти, специфични изисквания на клиента;
  • Лобиране пред компетентните иракски инстанции;
  • Съдействие при водене на преговори за финализиране на сделки и спазване на комплицираната процедура по одобряването на договора от СС на ООН и откриването на акредитива;
  • Защита интересите на доставчика при приемането на стоката от клиента.
  1. За следвоенното възстановяване на Ирак се правят много търгове, но в тях могат да участватсамо фирми с иракски представител, с местен адрес на регистрация. По тази причина е необходимо целенасочено да се изградят joint ventures с иракски фирми, за да имаме адреси и представители там. Това е един от редките случаи, когато е необходима държавна подкрепа на икономическите интереси.
  1. Съществува визов проблем.
  2. Няма кадри – няколко десетки хиляди консултанти от САЩ покриват всички сфери на социално икономическия живот, вкл. държавна и местна администрация.
 

Кратка история на търговско-икономическите  
отношения между България и Ирак
 

     До 1989 г. Ирак е бил основен външнотърговски партньор на нашата страна като стокообменът през 1988 г. е достигнал 813 млн. щ. д. (износ 394 млн. щ. д.). Регулиращ орган на двустранните търговско-икономически отношения е била Смесената междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество. С РМС № 890/18 ноември 2005 г. за съпредседател на СКИПТТС от българска страна е определен министърът на финансите Пламен Орешарски.

     В периода до 1989 г., освен двустранният стокообмен, друга форма на българско присъствие в иракската страна е изграждането от български фирми на редица инфраструктурни обекти. Фирми като "Булгаргеомин", "Електроимпекс", "Техноекспортстрой", "Техноимпортекспорт", "Агрокомплект", "Хранинвест" и други изградиха важни за иракската икономика обекти като част от летището в Багдад, високоволтови далекопроводи, петролни кладенци, нефто и газопроводи, напоителни системи и язовири.  

     1991 г. бележи различен (втори) етап в развитието на търговско-икономическите отношения между България и Ирак. В периода от 1991 г. до м. ноември 2003 г. търговските взаимоотношения между двете страни се осъществяват в рамките на програмата на ООН "Петрол срещу храни". Фирми, взели участие в тази програма са "Машиноекспорт", "Електроимпекс", "Балканкарподем", "Хранмашинженеринг", "Ел Би Булгарикум", "Херти" и "Сила-Ямбол". Общата стойност на сключените договори от тези български фирми в рамките на програмата "Петрол срещу храни" е като следва: 24,4 млн.щ.дол., 4,05 млн. евро, 5,02 млн. шв. франка.

     Наложените на Ирак международни санкции се отразиха катастрофално върху туристическия обмен. С цел да бъде ограничен потокът от иракски емигранти, от 1996 г. до 2003 г. на иракски граждани не бяха предоставяни български визи с цел "туризъм". От 793 иракчани, посетили България през 2003 г., 293 са преминали транзит, 100 души са осъществили служебни посещения и само 33 са били класифицирани като туристи. От началото на 2004 г. иракска фирма организира групов туризъм за иракчани в България, но съществени резултати в тази насока липсват. Общият брой на иракските граждани, посетили България през 2005,  2006 и 2007 г. с цел туризъм е под 1000 души годишно.  

     Възможното участие на българските фирми в процеса на следвоенното възстановяване на Ирак е (трети) актуален етап в развитието на двустранните отношения. Българските инженерингови фирми, благодарение на техните традиции и опит, имат възможност да се включат в процеса на следвоенно възстановяване на Ирак в приоритетните за Ирак отрасли на икономиката, като:

    • строително-монтажни работи в различни области;
    • изграждане на иригационни съоръжения и водни помпени станции;
    • изграждане на пречиствателни съоръжения за питейна вода на фамилно и градско равнище,
    • строителство на пътища и ж.п. линии;
    • изграждане на ВЕЦ, електропроводи и подстанции;
    • оборудване и въвеждане в експлоатация на фармацевтични предприятия и складове за лекарства;
    • внос на лекарства и медицински препарати и консумативи,
    • внос на петролни продукти за обществени нужди,
    • внос на храни (особено консервирани такива), които влизат в „социалните дажби”, получавани всеки месец от всяко иракско семейство (ориз, брашно, мляко, захар, олио, минерални води и др.);
    • внос на строителни материали,
    • за земеделието: внос на земеделска техника, мелиоративни системи, азотни торове;
    • за индустрията: подебно-транспортни машини, електротелфери, сода-каустик за почистване на петролните инсталации, резервни части за хранително-вкусовата промишленост и петролодобива, всичко за производството и преноса на ел.енергия;
    • униформи за армията и полицията и др.


Прочетено: 5784 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
на границата с брега Созопол Черноморец Бургас Pepi Пролет на село ahtopol Бургас-моста Приморско Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ В солнечный день евро 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development