Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Безценно златно съкровище - част от експозицията на Музей Старинен НесебърКлючови думи:
30 Април 2009, ЧетвъртъкУникалното златно съкровище е предоставено на Археологическия музей в края на месец март, като експонатите му вече са реставрирани и ще станат достояние за посетителите от 15 май, съобщи още г-жа Кияшкина.

Безценно златно съкровище, без аналог в национален мащаб, е вече част от експозицията на Музей „Старинен Несебър”, съобщи на нарочна пресконференция днес Директорът на музея - г-жа Петя Кияшкина. Заслуга за предаването на  златните накити, датирани от средата на ІІІ век пр. Хр., имат служителите от сектор “Борба с организираната престъпност” към Областна дирекция на МВР - Бургас, работили със съдействието на граждани от Несебър и Районната прокуратура в града.

Уникалното златно съкровище е предоставено на Археологическия музей в края на месец март, като експонатите му вече са реставрирани и ще станат достояние за посетителите от 15 май, съобщи още г-жа Кияшкина.

Златните накити са открити в цистов гроб при строеж на къща в Новата част на Несебър, заяви на пресконференцията Директорът на Областна дирекция на МВР - Бургас - комисар Васил Едрев. Той отказа да уточни подробности по намирането на находката, но наблегна на значителността по съхраняването й за науката. Комисар Едрев подчерта, че мястото на богатото златно съкровище е в Несебърския Археологически музей, където в обкръжението на многобройните и впечатляващи по същината си експонати, уникалността и изключителната стойност на намерените накити, да бъдат оценени по достойнство.

По думите на г-жа Кияшкина некрополът на антична Месамбрия е бил прочут с богатството си. Още от средата на ХХ век, когато е започнало неговото проучване, както при редовни археологически разкопки, така и случайно при строителни дейности, са откривани многобройни златни елинистически накити - огърлици, пръстени и обеци.

Предадените в края на март златни накити са от уникален по своето богатство гроб, какъвто досега не е откриван. В него с многобройните си накити и с богати гробни дарове е била погребана знатна месамбрийка, живяла в гръцката колония около средата на ІІІ век пр. Хр., съобщи Петя Кияшкина. Само златните накити, според нейните думи, са с общо тегло над 200 грама. Накитите са изработени с характерните за ювелирното изкуство на античността техники - филигран, гранулация, както и цветен емайл, като впечатляват с фината си изработка и с невероятното си изящество . В находката са включени :

Златна лентовидна огърлица с висулки от типа „върхове на копия”
Златна верижка с централен „Хераклов възел” и инкрустиран ромбовиден камък
Два златни пръстена с вградени геми. Върху едната е изобразена Атина Алкидемос („Защитница на народа”), права и в пълно бойно снаряжение. Върху втората гема е богинята Афродита - седнала и гола до кръста.
26 златни елемента от огърлица, представляващи цилиндрични мрежести мъниста.
Многобройни елементи от златна диадема (накит за глава), сред които се открояват: 4 правоъгълни пластини с ажурна филигранна украса и емайл, една елипсовидна пластина с инкрустиран елипсовиден камък (карнеол), други две кръгли пластини с инкрустирани карнеоли и филигранна украса.
5 златни елементи с форма на ажурен „Хераклов възел” и инкрустирани камъни - карнеоли.
Миниатюрни елементи с ромбовидна форма от три различни типа, с инкрустирани камъни и филигранна украса
Различни по тип златни мъниста - цилиндрични, макаровидни, златни тръбички.
    Освен златните накити, в гроба на знатната месамбрийка са открити още : керамични съдове, бронзово огледало и други дребни метални предмети. Изключително ценен, според г-жа Кияшкина, е един от съдовете : чернофирнисова каничка с една дръжка и украса нанесена с бяла боя. Той е единственият изцяло запазен в България елинистически съд от атическо ателие.

Прочетено: 4172 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
парцалки 3 МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. врабец Ловец, авджия витраж2 Флора Бургас 2009 КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас хотел Флора Бургас 2009 Йоан Костадинов Старото пристанище
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development