Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Електродният колектор от мембранен тип на BASF прави екологичните източници на енергия по-достъпни



Ключови думи:
16 Април 2009, Четвъртък





Всеки който очаква да чуе шума на двигателя, когато излита моторният глайдър “Antares DLR-H2” ще остане изненадан: самолетът се вдига във въздуха почти напълно безшумно. Няма мирис на гориво. Това е така, защото Antares е първият самолет с екипаж, който се захранва изцяло с водород (H2). Системата на горивните клетки, която позволява това да се случи, е скрита под крилата на самолета. Там се генерира цялото електричество, необходимо за електрическия двигател и електрониката на борда. Сърцето на системата е електроден колектор от мембранен тип (MEA), разработен от фирмата BASF Fuel Cell (BFC). В колектора химическата енергия, която се отделя при реакцията на кислорода с водорода, се превръща директно в електрическа и топлинна (виж графиката).


Antares DLR-H2 е построен от German Aerospace Center (DLR) и фирмата Lange Aviation, с цел да изпробват потенциала на горивната клетка за приложения в сферата на авиацията. “BASF участва в пилотния проект, за да подпомогне най-новата технология за добив на електроенергия, която наистина ще добие широка популярност в близко бъдеще, не само на борда на самолетите” споделя д-р Карстен Хеншел от BFC. “Във време на оскъдни енергийни ресурси горивната клетка може например да подсигури доставките, защото има много източници на водород: вятърна или слънчева енергия, природен газ или дизелово гориво. Още повече, тази система е много по-ефективна от обикновените енергийни технологии и единственият остатъчен продукт е във вид на водна пара.”


Колекторът от мембранен тип на BASF открива нови хоризонти пред инженерите: той съдържа първата в света мембрана за горивни клетки, създадена с търговска цел, която оперира при температура до 180C. Тази технология е позната в търговската мрежа под името Celtec®. Горивните клетки с този материал могат да се охлаждат от въздуха и не се налага да бъдат поливани с вода. Това премахва необходимостта от овлажнители за въздух, водни помпи, резервоари, клапани и почистващи системи. 


“Благодарение на Celtec®, горивната клетка вече се нуждае от 1/3 по-малко компоненти и това намалява цената и с до 40%. Разработването на  тази високотемпературна мембрана най-накрая позволява горивните клетки да навлязат в търговската мрежа” обяснява още д-р Хеншел. Всеки от колекторите MEA е включен в матрица от електропроводими графитни платки. Платките свързват отделните клетки, отвеждат електричеството и снабдяват колекторите с кислород и водород. С тези обединени усилия, горивните клетки са способни да вдигнат Antares в небето.


“След пробните полети на Antares, възнамеряваме да инсталираме горивната клетка в Airbus A320, където да я оптимизираме за работа при големи самолети, за да постигнем още по-добро бордово електрозахранване” – пояснява д-р Йозеф Кало от DLR Щутгарт. При инсталиране в голям самолет, горивната клетка ще бъде наистина многофункционална: за добиване на електричество, а страничните продукти топлина и вода могат да се използват като „антифриз” за крилата и снабдяване на тоалетните. Пробните полети на DLR с Antares са предвидени да приключат през 2010 година, когато се очаква горивната клетка да полети за първи път със самолет “A320 ATRA” на DLR.
 
 
 


Очакванията


Необходимостта от продуктите на BASF с марка Celtec® непрекъснато се увеличава- освен съществуващото производство на горивни клетки във Франкфурт, това лято се очаква да заработи и нов завод в Съмърсет (Ню Джърси) в САЩ. 


BASF изгради постоянна клиентска база и участва в редица изследователски проекти, спонсорирани от Европейската Комисия и Германското Федерално Правителство. Над 150 компании и институти черпят от Celtec®. Тази тендеция ще се засилва все повече, тъй като горивната клетка е на път да направи решителната крачка от лабораториите към търговската мрежа. Издръжливите на висока температура горивни клетки скоро могат да бъдат използвани за редица приложения – от портативни съоръжения за къмпинг, за доставка на електричество и топлина за дома или в по-далечно бъдеще в автомобилите. Технологията е гореща тема за електрониката, която се обръща към горивната клетка с очакването тя да предостави пет пъти по-дълъг жизнен цикъл на мобилните телефони, радио приемниците и лаптопите.
 
 

 


 


За BASF

BASF е водещата химическа компания в светoвен мащаб. Портфолиото на BASF включва от химикали, пластмаси и продукти за производители, селскостопански продукти и фини химикали, до суров нефт и природен газ. Като надежден партньор BASF помага на клиентите си да станат още по-успешни в практически всички сфери на индустрията. С високоценентите си продукти и решения BAFS има важна роля в намирането на решения за глобални предизвикателста като защита на климата, енергийна ефективност, хранене и мобилност. BASF има приблизително 97,000 служители и отбеляза продажби на стойност повече от 62 милиарда евро през 2008 година. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт, Лондон и Цюрих. Допълнителна информация за BASF можете да намерите в Интернет на адрес: www.basf.com.

 



Прочетено: 4782 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кокили за Строители!!! Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Машините на Леонардо Странджанска гора докато ние спи, те творят Летния театър на Бургас АЗ ПЕПИТА Pepi Wall! Истанбул Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря търговски център
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development