Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Областният управител представи проекта за Мултифункционален културен център



10 Април 2009, Петък





Областният управител Любомир Пантелеев проведе работна среща с ръководството на Регионална библиотека „Пейо Яворов”, на която представи първата фаза на идейния проект за изграждане на новия Мултифункционален културен център, предназначен за средище на библиотечното дело в областта.
Силно се надявам, че с обединените усилия на държавата, културната общественост и общината, след няколко неуспешни опита, най- сетне да започне изграждането на модерна бургаска библиотека, каквато в България няма и която ще отговаря на най- съвременните изисквания и тенденции в развитието на библиотечното дело, каза областният управител Любомир Пантелеев. Силно съм впечатлен от таланта и способностите на младата архитектка Елена Стойчева. В началото на май на специална демонстрация тя ще представи пред обществеността на Бургас окончателния идеен проект, допълни още той.
Проектът е дипломна работа на Елена Стойчева, завършила изключително реномирания Технически университет в Берлин. Елена е внучка на известния български архитект Борис Камиларов. Баща й Михаил Стойчев,  роден и учил в Бургас, също е архитект. Дипломната работа е изработена под ръководството на проф. Уте Франк.
Новата библиотека ще бъде разположена на терена на бившата училищна сграда на ул. Св. Св. Кирил и Методий, строена през 1935 г. и преустроена в болница през 1946 г.
Градската библиотека в Бургас е създадена през 1888 г. и в момента съхранява над 600 000 библиотечни материали, като годишният растеж възлиза на 5000 медии. В момента тя разполага с площ от около 2 500 кв.м. и се помещава в няколко неатрактивни сгради, които не отговарят на съвременните изисквания.
Младата и талантлива архитектка е избрала стратегия, чрез която съществуващите сгради се редуцират и преустройват както във формата и  структурата, така и във фасадата. Новият корпус представлява два врязващите се един в друг паралелепипеда, запазващи досегашните пропорции. По конструктивни съображения сегашните колони се обвиват със стоманобетон. Първият слой на фасадата е единично специално стъкло, а вътрешният-  стъклопакет.
Атриумът предлага на посетителя щедро вътрешно пространство с визуална връзка между различните нива.
Сутеренът представлява хранилище с компактни стелажи за книги, си ди, ди ви ди и филми, технически съоръжения, копирен център и склад с възможности за функциониране на кафене плюс паркинг.
Приземен етаж – представлява многофункционална зала /бившия физкултурен салон/, където на практика са разположени две зали, които могат да се обединят, като по- голямата от тях разполага с 80 седящи места и падащ под.
-читалня за периодична литература
-кафене с вход и изглед към улицата с 30 седящи места
-тематични блокове за периодика с електронен каталог
Първи етаж – на него е разположен отдел „Публицистика”, многобройни тематични стелажи и зона за мобилни телефони.
Втори етаж – на него е разположен отдел „Научна литература, изкуство и музика”. Предлагат се повече възможности за спокойна работа и концентрация. Предвидени са 6 кабини за самостоятелна работа, зала за слушане на музика и голяма читалня.
Трети етаж – на него е разположена Младежката библиотека. Залите за групова работа и компютърна зала са отделени със стъклени стени, за да могат младежите да общуват. Т.н. ложа е оборудвана с меки мебели, автомати за храна и напитки. На етажа има още четири зали с различна големина за самостоятелна работа и тераса.
Четвърти етаж – на него е разположена Детската библиотека, снабдена с много светлина, ложа с изглед към короните на дърветата. На етажа се намират и административните помещения с обща дневна за почивка на служителите. Залата за събрания може да се използва и за семинари.
Допълнителни данни – застроената площ на съществуващата сграда е 840 кв.м. с разгъната площ 3 120 кв.м. Застроената площ на новата сграда е 1 220 кв.м. с разгъната площ от 7 960 кв.м. След преустройството общата разгъната площ ще възлиза на 11 000 кв.м., което е 3,5 пъти повече от сегашната разгъната площ на немското училище и 4,5 пъти повече отколкото площите, с които досега разполага библиотеката. Общо работни места – за посетители – около 430 души, за служители – около 40. Предвидените стелажи са 16 100 метра, а паркингът е за 20 места. Осигурен е достъп за хора с увреждания и специални работни места. Освен товарни има и асансьори за посетители.

 



Прочетено: 2681 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Хебел ремонтира,кормилна система лека вечер АХИЛОЙ Pepi Фонтанът на Конкур глазами зрителя Бургас, ФЛОРА 2009 Стилът на знаменитостите Община Бургас Краси БСУ аЗ В  АНГЛИЯ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development