Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Доценти от Лесотехнически университет препоръчаха подмяна на дърветата по ул. „Цар Симеон I”



04 Април 2009, Събота





Доц. д-р Стефан Мирчев и доц. д-р Анелия Пенчева препоръчаха в специално изпратено до Община Бургас становище дърветата по ул. „Цар Симеон I” да бъдат своевременно подменени. 
„При по-силни ветрове те предстявляват риск за хората, сградите и МПС”, смятат специалистите от Факултет по екология и ландшафтна архитектура, Катедра „Патология на растенията и химия” в Лесотехнически университет.
За осъществяване на обективна фитопатологична експертиза двамата научни работници са изследвали представителни дървета от вида японска софора, растящи на ул. „Цар Симеон I”. Използван е дендрохронологичният метод, чрез който се установяват броя и продължителността на стресовите периоди в развитието на дърветата и влиянието, което им оказват различни екологични фактори - климат, човешка дейност, насекомни и гъбни вредители, почвени условия и др.
Данните от микроскопския анализ на дърветата показват, че 100 % от тях са засегнати в различна степен от гниене на стъблото, изсъхване на скелетни клони и суховършие. Установени са некрози по клонките, причинени от гъби и насекомни вредители. Много от дърветата са с повърхностно разположени корени, по които се забелязват наранявания и гнилоти. При 15 % от тях в основата на корените са открити плодни тела на дървесиноразрушителни гъби от вида Ganoderma, се казва още в становището. 
Според доцентите Мирчев и Пенчева натрупаните през последните години данни от научни изследвания позволяват японската софора да се класифицира като относително толерантна към първични и вторични замърсители на атмосферата. Системните негативни въздействия на различни стресори могат съществено да редуцират общата устойчивост на вида, смятат те.
Специалистите не отричат добрите декоративни качества на японската софора, но са на мнение, че тя не вирее добре в тесни улични пространства.


Прочетено: 2961 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургаска среща Черноморец Бургас деца МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И ТАВАНИ 1099 ЛВ.ТИП ЖИРАФ+ ПРАХОСМУКАЧКА над Ахелой Созопол Алекс Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ созопол попътна Pepi Стара църква в Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development