Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нападатели превзеха училище в южна Русия



01 Септември 2004, Сряда


Автор: Burgas Info



10 загинаха при терористичен атентат в Москва


Въоръжени нападатели превзеха училище в южна Русия. Според държавната агенция ИТАР - ТАСС са пленени около 400 души, включително 200 деца.

Вътрешното министерство в Северна Осетия потвърди, че в 9 ч. сутринта местно време 17 терористи, сред които имало мъже и жени, опасани с колани на камикадзета, са завзели Първо училище в северноосетинския град Беслан.

Според очевидци, нападателите били облечени в черно, носели маски и били въоръжени с гранатомети и стрелково оръжие.

Според телевизия Россия в сградата е имало 200 ученици, 40 учители и няколко родители. Заложниците са затворени във физкултурния салон. Предполага се, че един ученик е успял да избяга.

По предварителни данни при акцията са ранени двама местни жители. Според телевизия НТВ сред нападателите има убити или ранени, но тази информация не е потвърдена.

Според представител на републиканската прокуратура, който е на мястото на инцидента, от училищната сграда се чуват единични изстрели.

Завземането на училището бе потвърдено и от пълномощния представител на президента за Южния федерален окръг Владимир Яковлев. Той съобщи, че в района са изпратени подразделения на милицията и вътрешни войски.

Нападението стана в деня на откриването на учебната година.

Град Беслан се намира на 30 километра северно от Владикавказ в южна Русия, близо до границата с размирната република Чечения.

Десет убити при самоубийствен атентат в Москва

Нападението срещу училището става ден след като жена - камикадзе уби девет души и себе си и рани още 51 човека при взривяване на бомба пред станция на метрото в североизточна Москва.

Това е вторият голям терористичен атентат в Русия в рамките на седмица, след почти едновременните атаки срещу два руски пътнически самолета, при които загинаха 89 души. Властите смятат, че зад атентатите стоят две чеченки.

Полицията и Федералната служба за сигурност заявиха, че взривът пред метрото е дело на жена камикадзе. Кметът на Москва Юрий Лужков каза, че целта е била максимален брой жертви.

Чеченката - камикадзе свързана с атентатите срещу двата самолета?

Вътрешното министерство на Русия обнародва фоторобот на предполагаемата екстремистка. По предварителни данни това е Роза Нагаева, сестра на Аманат Нагаева, заподозряна за взривяването на самолета Ту -134 на 24 август. Според друга версия Роза Нагаева може да е съучастник на терористите.

Мощността на бомбата, взривена до станцията на метрото "Рижская", е около 2 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била сглобена с гайки и болтове.

Във вторник сутринта бе съобщено, че 36 от ранените още са в болница, 14 от тях са в тежко състояние.

По-рано бе съобщено, че милицията разполага с фотороботи на двама заподозрени за атентата. Според Интерфакс те са разпратени до всички сътрудници на милицията, които дежурят в московските училища заради откриването на учебната година на 1 септември.

"Жената е отивала в метрото, но на входа е имало двама милиционери и тя се е уплашила, затова се е върнала и е решила да се самовзриви, където е имало най-много хора," каза Лужков.

Групировка, наричаща себе си Бригадите Исламбули твърди, че е извършила атентата. В съобщение в Интернет групировката заявява, че нейната цел е била да унижи руската държава.

Същата групировка пое и отговорността за двете авиокатастрофи от миналия вторник.

Президентът Путин свърза атаките срещу самолетите с Ал Каида и чеченските сепаратисти.

Възложеното на Федералната служба за сигурност разследване е установило, че по останките на двата самолета има следи от взривното вещество хексоген.

При смесването на хексоген с нитроглицерин се получава пластичен експлозив, сходен на С4, който е използван в миналото при атаки на чеченски сепаратисти в Русия.

Чеченските сепаратисти бойкотираха президентските избори в неделя, спечелени от кандидата на Кремъл Алу Алханов и обещаха да продължат битката с руските сили. Те обаче отрекоха да имат участие в атентатите срещу двата самолета, тъй като целите им били свързани само с руските военни.

Руските войски воюват с чеченските сепаратисти от 1994 г.

През октомври 2002 г. около 50 чененски бунтовници завзеха Московския театър и взеха 800 заложници. След тридневна обсада руските спецчасти щурмуваха сградата и използваха химически газ за освобождаване на заложниците, в резултат на което загинаха повечето терористи и 120 заложници.

САЩ осъдиха атентатите в Русия

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви, че САЩ осъждат по най-категоричен начин последните терористични актове в Русия.

"Американският народ скърби за жертвите на тези ужасяващи атаки и изказва съболезнования на техните семейства. Никаква кауза не може да оправдае тероризма", се посочва в изявлението на Белия дом.






















































































































































































Прочетено: 3198 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Aerogara Byrgas червено Мой хороший знакомый из Бургаса Роза МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. Родното небе pepi КАМЕРА Бул Христо Ботев в Бургас Бургас, ФЛОРА 2008 Велодорожка До другото лято
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development