Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

До края на март се очаква да бъдет деблокирани средствата о три от мерките по програма САПАРД



18 Март 2009, Сряда





Това съобщи председателят на Комисията по европейски въпроси на среща в БСК
Подобряване механизмите за участие на българския бизнес при одобряване на рамковите позиции на Р България в ЕС бе дискутирано на среща в БСК между представители на браншови организации и председателя на Комисията по европейските въпроси при НС Младен Червеняков.
В експозето си пред участниците в срещата г-н Червеняков изтъкна необходимостта от активизиране на диалога с бизнеса в хода на обсъждане и приемане на националните позиции по проекти на европейски директиви. Председателят на Комисията по европейски въпроси припомни, че Лисабонският договор, който предстои да бъде ратифициран само от още две страни-членки на ЕС, предвижда възможността Европейската комисия и Европейският парламент да се съобразяват с решения на националните парламенти, взети с 50% от гласовете на народните представители в съответната страна-членка.
На въпрос от страна на бизнеса относно неизплатени средства за завършени проекти по програма «САПАРД», г-н Червеняков съобщи, че очаква до грая на м. Март т.г. ЕС да възстанови финансирането по три от общо четирите блокирани мерки по тази предприсъединителна програма. Блокирана вероятно ще остане само мярка 2, при която от общо 70 проекта за 64 ОЛАФ е установил сериозни нарушения.
Председателят на БСК Божидар Данев информира, че възнамерява да сезира компетентните български институции относно тенденцията за незаконно включване в трудовия ни пазар на строителни работници от страни извън ЕС, които пребивават в страната ни с туристически визи, а участват в изпълнението на големи инфраструктурни проекти. Във връзка с поставения проблем г-н Червеняков обърна внимание, че в условията на икономическа криза основните мерки, които страните от ЕС предприемат, са свързани именно със защита на трудовите си пазари и условията за бизнес.
Друг дискутиран въпрос по време на днешната среща бе този за необходимостта от радикално съкращаване на сроковете по оценка и контрактиране на проектите по оперативните програми. Беше подчертано, че прекалено дългите срокове, които и често не се спазват, водят преди всичко до морално остаряване на проектите и демотивират фирмите да работят по проекти с европейско финансиране. Във връзка с необходимостта от подобряване усвояването на средствата от ЕС бе предложено, също така, да се въведат единни критерии и правила за работа по отделните оперативни програми, да се намали броят на оперативните програми (с цел подобряване на административния капацитет) и да се преформулират част от приоритетите в отделните програми във връзка с икономическата криза.
Днешната срещата бе първата изява на Клуб „Добри европрактики” на БСК, замислен  да се превърне в средище за делови срещи, разговори и генериране на идеи, обмен на информация, споделяне на добър опит и излагане на проблеми, срещани от българския бизнес при прилагане на европейските политики и практики. Клубът е създаден в рамките на проекта на БСК „Европартньорство и политики на бизнеса”, който се реализира с финансовата подкрепа на Комуникационна стратегия за членство  на Република България в Европейския съюз 2008.


Прочетено: 1923 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик евро 2008 Рибари в Истанбул Мой хороший знакомый из Бургаса БГ СМЕШКИ витраж3 хотел приморец Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков моите цветя Менструална чашка MeLuna
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development