Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

От пинчер до санбернар - 25 лв. общинска такса през 2009 г.



11 Март 2009, Сряда





През 2009 г. в Бургас таксата за куче, независимо от породата и размера му, бе фиксирана на 25 лв. с решение на Общински съвет. Миналата година тя беше 40 лв. за малки и 100 лв. за големи кучета. За съжаление приходите от такса-куче за 2008 г. бяха едва 1950 лв. 

Отговорността на гражданите, Община Бургас и други институции в града към домашните и бездомните кучета беше обсъдена днес по време на среща, организирана от зам.-кмета Ивелина Василева. В нея взеха участие представители на общинска администрация, общински съветници, НПО, ветеринари, ловджии и кинолози.

Общинска администрация призова за пореден път собствениците на кучета да проявят гражданска съвест и през новата година да си платят таксата, която никак не е голяма. С парите от нея се ограничава популацията на бездомните кучета в града. Собствениците са длъжни да подадат декларация по образец в Дирекция "Опазване на околната среда" при Община Бургас, в тримесечен срок от датата на придобиване на куче. При подаване на декларацията се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето и документ за платена такса. Подалият декларация собственик получава метална марка с регистрационен номер. Тя се поставя на нашийника на кучето и се носи при извеждането му на разходка.

Община Бургас не бяга от диалог с гражданите по темата за кучетата. Собственици се оплакаха, че няма къде да разхождат четириногите си любимци регламентирано. В двуседмичен срок Общината очаква от тях да посочат места в съществуващите паркови пространства на Бургас, в които според тях е възможно да се обособят заградени зони за разходка на домашни кучета. Тези предложения ще бъдат предоставени на ЕСУТ /Експертен съвет по устройство на територията/, който да вземе решение по тях.

По време на срещата Ивелина Василева се обърна към ветеринарното съсловие в Бургас с призив за съдействие. Общинска дирекция „Местни приходи” не разполага с база данни за броя на домашните кучета в града и техните собственици. С тази информация разполагат ветеринарните лекари, които издават паспорти на кучетата. Ако Община Бургас се снабди с този регистър, ще има реално основание и възможност да контролира събираемостта на такса-куче. Община Бургас иска тази информация на основание чл. 174, ал. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, където пише следното: Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в Регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС) и в съответната община.

 



Прочетено: 3403 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 Йордановден 2011, Бургас - от Тина Цъфнали череши ahtopol Pepi Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Ива цвят дъга Промоция -6999 лв. ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО ФУГИРАНЕ И ШПАКЛОВАНЕ НА ГИПСОКАРТОН BLUE LINE USA водопадите край с .Стоилово.JPG Международен Семинар на фризьорите София Странджански извор
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development