Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кукери от цялата страна на фиеста в Созопол



Ключови думи:
05 Март 2009, Четвъртък





Кметът Панайот Рейзи се включи като участник в празника


С пъстро и шумно шествие на участниците във Втория общински събор на маскарадните игри по улиците на Созопол започна празникът, който съвпадна със Сирни Заговезни - денят, в който се дава прошка. Звънът на стотиците кукерски хлопки, придружен с тежка странджанска музика привлече към шествието на участниците и стотици жители и гости на Созопол на 1 март. Кукерските и маскарадни групи от цялата община стигнаха на площада на амфитеатъра, където кукерите се отъркаляха по земята за здраве и берекет, а всички участници се хванаха на голямо кукерско хоро.
Празникът бе открит от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който спазвайки обичая, поиска прошка от своите съграждани и даде своята, като пожела този празник да постави началото на една добра за созополчани година. "Нека заедно да изгоним злите сили и злите помисли, за да продължим да градим бъдещето на нашия град и на нашите деца" - пожела Панайот Рейзи и даде началото на конкурсната част от празника.
Всяка една от групите, участници в общинския събор, представиха своята програма, която включваше пресъздаване на кукерския обичай, ритуали, съпътстващи Сирни Заговезни, обичаи от бита и местния фолклор и танци. Многобройната публика на амфитеатъра бурно аплодираше участниците и реагираше на веселите закачки на кукерите.
Клуб "Българка" към Съюза на запасните офицери и сержанти от запаса представиха обичая "даване на прошка", съпътстващ християнския празник Сирни Заговезни. Тяхното изпълнение бе оценено по достойнство от журито, което им присъди две награди - за най-автентичен обичай и за най-добре представен фрагмент. Кукерите от с. Зидарово и с. Крушевец получиха най-много аплодисменти от публиката, а техните изпълнения и кукерски маски, които още миришеха на кожи, мотивираха журито да им присъди и множество награди. И кукерите от Зидарово, и кукерите от Крушевец получиха награда за автентично представяне на кукерския обичай. Те получиха и награди за най-страшна кукерска маска. Безспорен фаворит за журито се оказа кукерската група от с. Зидарово, която грабна наградата за колектив с автентични кукерски персонажи, за най-добри инструменталисти, за най-дълъг косъм на кукерското облекло и за най-възрастен участник, чиято награда бе присъдена на 75-годишната баба Пеца Стоянова.
Фаворит на публиката стана маскарадната група от Клуба на пенсионера в Созопол. Дамите пресъздадоха българска сватба, като в хода на представянето си включиха и кмета Панайот Рейзи. Той получи дар от кумата - хавлия, която бе поставена на рамото му и връчи на младоженците свидетелството за брак. Групата получи наградата на журито за най-артистична група. Същата награда получи и кукерската група от с. Равадиново. Равадиновските кукери получиха и наградата за най-точно възпроизведен ритуал. Най-шумна се оказа кукерската група от с. Росен, която бе отличена за това, както и награда за точно пресъздаден фрагмент от народния обичай.
Неслучайно жителите на с. Черноморец са известни като "кукери". Тяхната група спечели наградите на журито за най-добър кукерски танц, най-добър кукерски костюм и за най-добра кукерска група. Това не им попречи да обиколят публиката и да съберат т.нар. кукерски данък.
Наградата за най-голяма кукерско - маскарадна група бе присъдена на тракийското дружество"Яни Попов" в Созопол. Групата, която наброяваше стотина участници завоюва и призовете за най-добър костюм, най-точно възпроизведен обред и най-малък участник. Приемствеността между поколенията си каза думата и последната награда бе присъдена на Марио Плешков - на 1 година и на Дария Рейзи, на 2 години. Всички малки участници получиха плюшена играчка от организаторите на празника.
Наградите - грамоти и парични суми, връчи на участниците кметът Панайот Рейзи. Той връчи и специална награда на участниците в маскарадната група от Конго, които се възползваха от случая и си уредиха среща в кабинета му за сключване на споразумение за сътрудничество в рамките на летния сезон.
Празникът завърши с народно увеселение на площада с много музика, народни хора и дузини кебапчета, полени с бяло и червено вино.

w-k Faktor



Прочетено: 7759 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
красиви по всяко време булка от Бургас Странджански извор димитров ден Строители на съвременна България Истанбул Созопол - пристан горноезеровски циганин пътят за никъде Аз с майка и татко ФАРА НА АХЕЛОЙ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development