Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова: Продоволствената криза е по-страшна от финансовата



21 Февруари 2009, Събота





Настоящата световна финансова криза не прилича на никоя от предишните, при които цените на хранителните продукти падаха, а сега бият всички рекорди. Рухването на селското стопанство е много по-страшно от рухването на банките, защото от него зависи животът на целия свят”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова при откриването на семинара «Наука и аграрна политика», който се проведе в рамките на АГРА 2009.
Лошите прогнози са да се слеят две световни кризи – финансова и продоволствена, което води до политическа нестабилност, висока инфлация, нисък икономически растеж  и трудно осигуряване на финансови ресурси за развитие, добави д-р Бъчварова, която е  и председател на Селскостопанската академия. Според нея подобна кризисна ситуация  може да се избегне като се потърси помощ от науката и се инвестира в земеделски култури с по-високи добиви. Недостигът на храни в световен мащаб до голяма степен бил следствие от намалените разходи за развойна дейност и научни изследвания в аграрния сектор.         
При сегашната тревожна ситуация  България е финансово  стабилна  и с добри макроикономически показатели, а при нормално развитие селското ни стопанство може да изхрани 2-3 пъти по голямо население, добави д-р Бъчварова. В дългосрочен план ще бъдат направени нови инвестиции в научните изследвания, ще се помогне за стабилизацията на научните институти от сектора, съобщи тя. Нейната препоръка към земеделските производители е  внимателно да оценят отново своите инвестиционни намерения, за да бъдат полезни на себе си и на пазара.
Правителството има готовност да помага на българското земеделие, защото оценява като изключително важна задача продоволствената сигурност на България, заяви зам.-министър Бъчварова.
В дискусията по темата «Наука и аграрна политика» участва народният представител Мария Вълканова, ръководители на научни институти, зам.-кметове, фермери и др. Семинарът по традиция се организира от Международен панаир Пловдив и Пловдивска земеделска камара.

 



Прочетено: 5015 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
късче от Морската градина Американски Кокили за Строители Международен Семинар на фризьорите София Водорасли Аквасорс ВИК УСЛУГИ БУРГАС Есен на тела Рози Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development