Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Стартира кампания за набиране на средства за реставриране на 100-годишната сграда на Бургаска Художествена Галерия "Петко Задгорски”



Ключови думи:
31 Януари 2009, Събота





 Бургаската Художествена галерията - домакин на „Златните съкровища на България” .

Стартира инициатива по набиране на средства за реставрирането на сградата на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. На пресконференцията взеха участие арх. Герганова – представител на еврейската общност „Шалом” в Бургас и инж. Иван Иванов - реставратор.
Стартът на инициативата през тази година съвпада със 100-годишния юбилей на сградата. Бургаската галерия е една от емблемите на града и може да бъде определена като „съкровищницата на Бургас”, защото в нея се съхраняват творбите на видни художници и е редовен домакин на редица културни събития, отбеляза инж. Иванов. Това лято от 1 юли до 31 август галерията планира да стане домакин на изложбата „Златните съкровища на България”  - част от фонда на Националния исторически музей. 

За реставрирането на галерията са необходими 160 000 лв. Във връзка с набирането на средствата е създаден инициативен комитет, в който участват Пепа Седларска – Директор на БХГ „Петко Задгорски”, инж. Иван Иванов, Сабeтай Варсанов – Председател на Духовния съвет при ОЕБ „Шалом” и други. Почетен член на комитета е и Директорът на Националния исторически музей – Божидар Димитров. Вече има постъпили дарения. Дарения се очакват както от фирми, така и от граждани.
Медиите са прикзовани да подкрепят инициативата.

Дейностите по реставрацията предвиждат реставрация на каменната пластика на фасадите и пространството около сградата. До момента са правени различни ремонтни дейности, но никога такива, които да са насочени към възстановяване на първоначалния облик на сградата, което е стремежът на подетата сега инициатива.
Задължение на община Бургас е да извърши дейностите по ремонт на тротоарите около галерията, подновяване на растителността и на по-късен етап – охраната на гостуващите експонати.

Смилена Смилкова, Председател на Еврейската общност в Бургас, отбеляза, че „тази иницатива е в името на културата и духовността”. 

Сградата на Бургаската Художествена Галерия „Петко Задгорски” е построена през 1909 г. и първоначално е била Синагога. Има сериозни основания да се смята, че е проектирана от австрийския архитект Фридирих Грюнангер, проектирал и Софийската Синагога. През 1963 г. Синагогата е реконструирана и  превърната в галерия. Участниците в срещата изразиха убеждение, че това е паметник на културата, който е определял миналото, но ще оформи и бъдещето на града ни.

Освен изложбата това лято, през следващите две години се предвижда в галерията да гостуват още две изложби от фонда на Националния исторически музей. 

Средствата за реставриране на Бургаска Художествена Галерия „Петко Задгорски” се събират с сметки в лева и евро в Първа инвестиционна банка – Бургас:

IBAN – BG 62FINV915010EUROA8CK

IBAN – BG 04FIN91501003835594 - BGN

 



Прочетено: 3403 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
парапетът до Spirit of Burgas Странджа през есента Мой хороший знакомый из Бургаса hannah montana Арменската черква Сурп Хач пчела Декоративни дървени конструкций Рибарското селище край Бургас Флора Бургас 2009 Фонтанът на шарено килимче
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development