Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Национален конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация



Ключови думи:
20 Януари 2009, Вторник





Държавната агенция по туризъм спечели финансова подкрепа от Европейската комисия за реализирането на Национален конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация. Заедно с още 17 страни от Европейския съюз, България има възможност да избере и представи своя специфична туристическа дестинация, чрез която българската туристическа индустрия ще получи още една възможност да обозначи своето присъствие на туристическата карта на Европа.
Всяка от страните, кандидатствали и получили подкрепа на Европейската комисия по тази програма, трябва да избере онази специфична и уникална за собствената й култура и традиции дестинация, която едновременно с това се реализира в райони със слабо икономическо развитие, които традиционно остават извън обхвата на основния туристически поток в рамките на активния туристически сезон.

Българският проект бе изграден върху основата на разбирането за огромното значение на тракийското културно наследство. Целта на този проект е да насърчи в максимална степен всички организации и институции, имащи отношение към създаването и ефективното управление на туристически дестинации, за подготовката на предложения, които да интегрират в себе си както материалното, така и духовното наследство на траките в съчетание с формите на живото изкуство.

Държавната агенция по туризъм се обръща с покана за участие в този Национален конкурс към всички фирми и организации в туристическия бранш, които биха желали да представят свои продукти и дестинации, свързани със съхранението и представянето на тракийската култура по българските земи. Това е още един шанс за българската туристическата индустрия, която търси своето достойно място в новото пространство на Обединена Европа.
В конкурса имат право да участват всички видове организации и институции, имащи отношение към разработването и управлението на една туристическа дестинация.

Профил на дестинацията

Критериите, според които ще бъде определена българската изключителна национална туристическа дестинация са разделени на следните групи:
1. Ще бъде избрана дестинация, свързана с тракийското културно наследство, която в най-голяма степен интегрира в себе си не само материалните паметници на културата, но и живата културна традиция, инспирирана от културата на траките;
2. Дестинацията би трябвало да се реализира в район с ниска туристическа посещаемост.
3. Дестинацията би трябвало да бъде организирана около или в пряка връзка с регулярни културни събития от типа на фестивали, панаири, тематични изложби, традиционни, етнографски събития и др.
4. Дестинацията би трябвало да бъде управлявана така, че да осигурява устойчиво развитие на местната социална, културна и природна среда;
5. Тя трябва да осъществява ефективна комуникация с групите от потенциални туристи;
6. Избраната дестинация трябва да осигурява много добър достъп и да притежава високо качество на туристическата оферта;
7. Организирането на дестинацията би трябвало да включва активно отношение към местните общности;
8. Дестинацията трябва да осигурява необходимите условия за съхранение и развитие на местните културни традиции и наследство на траките в сътрудничество с местните общности, вклйчвайки програми и инициативи за разпространение на знание и да формира отношение към местните традиции сред младите хора; да насърчава организирането на обучения в областта на местните занаяти и умения;
9. Дестинацията би трябвало да развива нови туристически продукти, свързани с популяризирането на местните традиции, свързана с тракийската култура, например чрез инициативи, насочени към създаването на „реално усещане за място”, прилагайки нови маркетингови подходи и туристически пакети от услуги.
Срокове и процедури за оценяване на предложенията:
Националният конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация ще се проведе в началото на 2008 година. Информационната кампания за представяне на целите и условията на проекта ще бъде реализирана чрез национална пресконференция, създаване на самостоятелен сайт на проекта и организирането на шест информационни дни – по един във всеки от районите за планиране.
Информационните дни ще се проведат през месец януари в градовете: Благоевград, Кърджали, Несебър, Казанлък, Шумен и Белоградчик. През целия период на подготовка на кандидатурите, организациите и институциите, които ще участват в конкурса могат да ползват консултации относно изискванията на конкурса и критериите за оценка на предложенията.

Срокът за депозиране на кандидатурите в Държавната агенция по туризъм е 15 февруари 2008 година.

Източник: Държавната агенция по туризъм



Прочетено: 2970 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският кей Следобедно кафе pepta Театър за драма. опера и балет, Бургас на тела Мой хороший знакомый из Бургаса Pepi Бургас, ФЛОРА 2009 Черноморец Бургас Флора Бургас 2009 Първа копка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development