Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ДЕКЛАРАЦИЯ от обединени студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения



20 Януари 2009, Вторник





Обявяваме 21 януари 2009 год. за ден на Обединен граждански протест.

Настояваме до 27 януари 2009 год. Народното събрание и Министерския съвет да изпълнят или да започнат активни действия за изпълнение на следните обединени искания:      

1. Оставка на министъра на вътрешните работи Михайл Миков. Мотивите ни са: нарушаване на закона и непрофесионализъм, довело до провал на МВР в опазването на обществения ред при законния митинг от 14 януари 2009 год. на пл. „Народно събрание”; заблуждаване на обществото и на Столична община с мними заплахи за бомба и относно причините за смъртта на протестиращ; липса на контрол над ръководството на МВР и в частност на СДВР; незаконно навлизане на жандармерията в населено място; прекомерна и ненужна употреба на физическа сила и помощни средства, довела до побой над невинни граждани и смърт.        

2. Мерки по неотложните искания на протестиращите организации: студентските организации (СРОКСОС и ГСЗССГ); природозащитните организации от гражданска коалиция „За Да Остане Природа в България”; браншови организации на земеделските производители (зърнопроизводители, млекопроизводители, пчелари); организации на българските майки за правата на децата (Сдружение „Свети Мина” – Добрич, семейства на деца със специални нужди, Фондация „Движение на българските майки”, Многодетните майки, Клуб „Пълна къща”, към Асоциация родители, Организация „Родители на деца с увреждания от цяла България”, Майки с репродуктивни проблеми, бременни жени и др.) Мерките си изброени в приложение по-долу.     

3. Приемане на законодателни изменения за повишаване гражданското участие в управлението. Настояваме за намаляване праговете и пречките пред иницииране на местни и национални референдуми с подписка на граждани; снижаване прага на избирателната активност, необходим за задължителността на референдума; задължително участие на организации с нестопанска цел в обществена полза при вземането на решения от административните органи.     

4. Промяна на избирателния закон и система, стимулиране на повишена избирателна активност. Предлагаме въвеждане на пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент – преференциална листа, чрез която се избират личности и получилият повече гласове кандидат преминава на по-предно място в листата. 

Исканията ще бъдат огласени на Обединен протест на пл. „Народно събрание” на 21 януари 2008 год., сряда, от 15:00ч.

Изпълнението на исканията ще се отчете на обединен митинг на пл.„Народно събрание” на 28 януари 2009 год., сряда, от 15:00ч.

При отказ от диалог и нерешаване на поставените проблеми си запазваме правото да призовем към всеобщо мирно гражданско неподчинение в цялата страна и обща политическа стачка.  

 



Прочетено: 2508 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 РК Над Община Бургас коте Почистваща фирма Варна Международен Семинар на фризьорите София Pepi Кръст за Бургас Пристанище Приморско  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Катедрала в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development