Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЕП констатира твърде много нарушения на основните права на човека в ЕС



Ключови думи:
15 Януари 2009, Четвъртък





В приет на 14.01.2009 г. доклад депутатите от ЕП изразяват своята загриженост от големия брой нарушения на основните права на човека в държави-членки на ЕС, като отделят особено внимание на случаите на дискриминация срещу малцинствата, както и на заплахите за неприкосновеността на личния живот. Те искат също така по-добро сътрудничество между европейските институции и държавите-членки в областта на имиграцията и даването на убежище.
 
В доклада на Густо Катания (ЕОЛ/СЗЛ, Италия), приет днес с 401 гласа "за", 220 "против" и 67 "въздържали се", се прави преглед на положението с основните права в Европейския съюз за периода 2004-2008 г. Предишният доклад по същия въпрос беше отхвърлен на пленарната сесия на ЕП през 2004 г., като настоящият доклад се основава на широк компромис между политическите групи в Парламента.
 
Депутатите разглеждат основните права в техните най-широки аспекти, като отправят препоръки по голям кръг от проблеми, сред които дискриминацията, имиграцията, социалните права и равенството между половете.
 
Дискриминация срещу ромите
 
Парламентът счита, че ромската общност се нуждае от специална защита, тъй като след разширяването на ЕС тя се е превърнала в едно от най-многобройните малцинства в Съюза. Депутатите подчертават сегрегацията на ромите при достъпа до жилищно настаняване, както и "широкоразпространените антиромски настроения", които водят до чест отказ за признаване на техните права от страна на властите и до ограничено политическо представителство.
 
В доклада се отделя внимание на дискриминацията и расовото профилиране по отношение на ромите от страна на полицията, на събирането на цифрови пръстови отпечатъци, както и на "широките и неограничени правомощия" на полицията, включващи "диспропорционални произволни проверки".
 
Депутатите призовават също така държавите-членки да вземат мерки за премахване на неофициалните бракове между непълнолетни и малолетни, които често се практикуват от представители на малцинствата.
 
Текстът на доклада подчертава значението на регионалните езици и на езиците на малцинствата, като отбелязва, че правото да се говори и да се получи образование на майчин език е едно от най-базисните основни права.
 
Борбата срещу тероризма и правата на човека
 
В доклада се изразява загриженост от факта, че борбата срещу тероризма често води до намаляване на равнището на защита на правата на човека и основните свободи, по-специално правото на личен живот, защитата на личните данни и недискриминацията. Депутатите настояват ЕС да действа в тази област в дух на пълно зачитане на международните стандарти и задължения в областта на правата на човека.
 
Действия на ЦРУ в Европа: държавите-членки не следват препоръките на ЕП
 
Членовете на ЕП смятат, че институциите на ЕС и държавите-членки не прилагат препоръките на Парламента, съдържащи се в неговата резолюция от 14 февруари 2007 г. относно предполагаемото използване на европейски държави от ЦРУ за транспортиране и незаконно задържане на затворници. В тази връзка те приветстват изявлението на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама за затварянето на центъра в Гуантанамо и изправянето на задържаните там лица пред съд, като същевременно призовават държавите-членки да намерят "съвместно" решение за останалите затворници, които не могат да бъдат изправени пред съд.
 
Сексуално и репродуктивно здраве на жените
 
Депутатите искат да се повиши обществената осведоменост относно правото на сексуално и репродуктивно здраве на жените, като държавите-членки трябва да улеснят техния достъп до контрацепция и да се борят срещу гениталното осакатяване на жени.
 
Двойки от един и същи пол: партньорствата трябва да бъдат признати
 
ЕП призовава държавите-членки, които все още не са направили това, да предприемат законодателни действия за преодоляване на дискриминацията, пред която са изправени двойки от един и същи пол. Държавите-членки, които разполагат със законодателство относно партньорствата между лица от един и същи пол, трябва да признаят сходните разпоредби, приети от други държави-членки.
 
Депутатите считат, че "дискриминационните забележки по отношение на хомосексуалните лица, формулирани от заемащи отговорни постове религиозни, обществени и политически дейци, подхранват омразата и насилието" и съответните управленски органи трябва да ги осъждат.
 
Имиграция и интеграция
 
Вместо да насочват всичките си усилия към предотвратяване на незаконната имиграция, което води до нарастване на граничния контрол, Комисията и държавите-членки трябва да въведат "ефективни и дългосрочни" миграционни политики и да приемат "по-гъвкави и координирани правила" за лицата, търсещи убежище.
 
Депутатите осъждат също така липсата на ефективни политики за интеграция, което "причинява изключване на стотици хиляди чужди граждани" от професионалния, социалния и политическия живот и ги поставя в "уязвимо положение, като проправя път за радикализация, трафик и други форми на експлоатация".


Прочетено: 3001 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАРИНА КЕИП Елена Флора Бургас 2009 Алекс Извор на Марина река Лилиум Строители на съвременна България Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ Флора Бургас 2009 Жълто подрумиче
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development