Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Отпразнуваха 15-годишнината на интензивния сектор в Детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"



Ключови думи:
20 Декември 2008, Събота





Малки пациенти и излекувани деца с вродени аномалии пяха и рецитираха стихотворения на тържеството послучай 15-годишнината от откриването на интензивния сектор в Детска хирургия на УМБАЛ “Свети Георги”. Когато създавахме това звено, бяхме с ясното съзнание, че не просто градът и областта имат нужда от него, но и цяла Южна България, заяви пред гостите основателят на сектора доц. д-р Николо Чаталбашев.

Над 3 000 деца досега са преминали лечение през интензивния сектор на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ “Свети Георги”, съобщи настоящият началникът на клиниката д-р Петя Стефанова. По-голямата част от тях са били с тегло под 2 кг, т. е. недоносени бебета и деца с вродени аномалии, обясни анестезиологът д-р Лиляна Язова, ръководител на Сектора по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

САРИЛ разполага с 6 интензивни поста и обслужва малките си пациенти по всички европейски стандарти. Наред с лекарите със специалности по детска хирургия, педиатрия и реанимация в интензивното отделение работят и 6 специалисти по детска анестезиология, каза д-р Стефанова.

На тържеството заедно с родителите си присъстваха деца, които са лекувани в сектора, лекари от детски отделения от болниците в Пловдив и бивши кадри на САРИЛ, съобщиха от Университетска болница в Пловдив.

Клиниката по детска хирургия е създадена през 1952 г., като лечебен и консултативен център на Южна България. Разполага общо с 46 легла. Освен интензивния комплекс, който е открит преди 15 години, в Детска хирургия има сектори по анестезиология и реанимация и отделение по пластична и краниофациална хирургия. В звеното има 4 операционни зали, оборудвани с модерна апаратура и инструментариум, специфичен за детската и пластична хирургия. Лекува се целият обем от направления в детската хирургична патология, без кардиохирургия.

Клиниката е единствен център за Южна България за хирургия на новороденото. Сред останалите основни дейности са хирургия на вродените аномалии, на задържан тестис, предната коремна стена и коремни органи, както и лечение на ехинококоза във всичките й форми, детска гръдна хирургия, съдовите аномалии, цялата детска спешна хирургия и детска травматология, без глава и крайници. Извършва се и пластична хирургия при лицеви аномалии и цепки и краниофациална хирургия.

Клиниката има внедрени нови методики от Европа и САЩ, както и собствени оригинални методи на лечение.



Прочетено: 3156 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
евро 2008 АХИЛОЙ успях! Tiffi Shop Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Американски Кокили за Строители Фрагмент от сграда в Бургас Елена pepi Конникът в парк Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development