Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гневни фермери блокираха пътя от Бургас за София



Ключови думи:
19 Декември 2008, Петък





Гневни зърнопроизводители блокираха за 10 минути изхода на Бургас за София. Колоната от над 70 трактора спря и се прегрупира  от кръговото движение по посока към града, а фермерите излязоха от машините си и запалиха цигари.  Конвоиращите ги униформени се опитаха да освободят движението, като ги принудят да се върнат в тракторите, но те обясниха, че пушат и в подкрепа на полицаите.

Автошествието на зърнопроизводителите от Бургаска област е част от националния протест, който във вторник бе обявен като безсрочен. В 10.30 ч вчера земеделските стопани се събраха с тежката техника на ул. “ Одрин” срещу нелегалната зеленчукова борса. 

“ За пореден път очакванията ни останаха напразни”, заявиха те още в началото на протеста. Държавата не спазва поетия ангажимент пред ЕС да дава национални доплащания, към европейските, допълниха те. В бюджета за следващата година тези пари не са заложени.

От проведените срещи и разговори след бунтовете от 7 и 8 ноември няма никакви предприети действия от страна на държавата, споделиха стопаните. Като факти посочиха, че през тази стопанска година са принудени да реализират продукция дори под нейната реална себестойност. За пшеницата цената е между 16 и 18 стотинки за килограм.

“Хамбарите са пълни, минават прекупвачи и ни казват – продавайте на 16 стотинки, защото по-късно ще го изкупим по 10 ст. Гаврят се с труда ни”, заяви Николай Киров - председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите.

При очертаващите се изкупни цени, които вече са факт на пазара, зърнопроизводителите са изправени пред угрозата на масови фалити. Те призовават всички по веригата пшеница-брашно-хляб да поемат своята отговорност, за да не се стигне до капитулация на един от основните и жизнено важни отрасли в българската икономика.

"Трябва ли протестът да е единственото средство, за да получим от държавата това, което ни се полага?" - зададе въпроса Димо Андонов, арендатор от Айтос. Фермерът отбеляза, че много от техните колеги са дезертирали от автошествието. Това са кооперации и стопани от Черноград, Трояново, Вратица, Пирне, Айтос, Лозово и Ветрен.

“Някои искат да преживяват на чужд гръб. От протеста печелят всички”, допълни той.
Крайно време е трудът на фермерите да се цени подобаващо – те да имат най-хубавите къщи и дворове, а защо не и джакузита, заяви арендаторът.

Зърнопроизводителите предупредиха, че при невземане на навременни мерки от изпълнителната власт през следващите години България от износител на зърно ще се превърне във вносител и консуматор в общия европейски пазар. По време на шествието стана ясно, че от вчера са започнали доплащанията за единица площ за настоящата година, които са в размер на 147 милиона лева. Ако не бяхме протестирали и отстоявали докрай искането си, едва ли това щеше да се случи, споделиха земеделските стопани.

Колоната премина край хотел "Мираж" и от светофара на болницата зави в посока "Трапезица". По "Струга" протестът приключи на старата зеленчукова борса. Земеделците бяха охранявани от няколко полицейски коли. На всички кръстовища имаше патрули, а сам шефът на КАТ Йонко Тотев съпровождаше охраната.

Източник: в. Фактор



Прочетено: 3569 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 ll Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия pepi оферта заем Созопол успях! казан с тръжи джу зън-зън това си е моята приятелка Международен Семинар на фризьорите София Бургас и Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development