Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Резултати от анкетно проучване сред членове на БСК, проведено в периода 15 ноември – 5 декември 2008 г.



17 Декември 2008, Сряда





На 15 декември 2008 г. БСК представи резултатите от станалата вече традиционна годишна анкета сред членовете на Камарата, озаглавена „2008-ма през погледа на бизнеса”.  Проучването обхвана всички сектори на икономиката, както и различни по големина предприятия – големи, средни, малки и -микро, от всички региони за планиране.

И тази година, участниците в анкетата, оценяват изтеклата календарна година като успешна (54% от запитаните), но прави впечатление сериозният спад по този показател спрямо предходната година, която беше оценена като успешна от 73 процента от анкетираните. Сериозно нараства процентът на мениджърите, оценили годината като неуспешна – 33%, при 10% през 2007 г.

Причините за това най-вероятно се коренят в започналата през четвъртото тримесечие на годината икономическа криза, провокирана от сътресенията в международен план. Най-сериозно кризата се е отразила върху обемите на продажбите на фирмите (според 31% от анкетираните), обема на производството (23%) и броя на работните места (23%). 22% от анкетираните все още не отчитат отражение на кризата върху бизнеса си. 62 % от мениджърите прогнозират задълбочаване на кризата през 2009 г., а според 33% тенденциите ще се успокоят. Едва 5% не се ангажират с прогноза.

Антикризисните програми на фирмите в 38% от случаите предвиждат свиване на инвестициите, 18% от анкетираните планират редуциране на работните места, 16% възнамеряват да преориентират производството си към други дейности и пазари, а други 16% все още нямат яснота относно бъдещите си планове.

Най-голям дял от инвестициите си през 2008 г. анкетираните са насочили към обучение на персонала (30%), следват инвестициите в подмяната на машини и съоръжения (29%), въвеждане на системи за управление от сериите ISO, OHSAS и HACCP (17%) и закупуване на сгради (15%). И през тази година се запазва тенденцията най-малко инвестиции да се правят в индустриална собственост (марки, патенти, промишлен дизайн) – само 9 % от запитаните са направили подобни вложения през изтеклата година (за сравнение, през 2007 г. процентите са 11). Това съотношение се запазва и по отношение на инвестиционните намерения за 2009 г.: 36% от анкетираните възнамеряват да инвестират в обучение на персонала, 28% - в машини и съоръжения, по 12% - в сгради, в системи за управление и в индустриална собственост. Като проблемни области в инвестиционно отношение 28% от анкетираните посочват необходимостта от покриване на екологичните изисквания, на 26% предстои да инвестират в енергийна ефективност на производството, по 23% от мениджърите посочват създаването на здравословни и безопасни условия на труд и покриване на санитарно-хигиенните изисквания като сфери, в които трябва да инвестират.

За преодоляване на съществуващите проблеми, очевидно, бизнесът в голяма степен разчита и на европейското финансиране – 55 % от запитаните категорично обявяват готовността си да кандидатстват с проекти пред европейските фондове, а други 20% все още се колебаят. Само 18% нямат подобни намерения, а 7% твърдят, че не разполагат с нужния ресурс (вкл. човешки). Макар и с малко, нараства процентът на недоверие на бизнеса към програмите с европейско финансиране спрямо предходната година, когато 58 % са изразявали готовност да кандидатстват с проекти, а 13 % не са имали такива намерения. Успоредно с това, нараства информираността на бизнеса относно условията за кандидатстване с проекти: 47% от анкетираните се чувстват напълно информирани (за сравнение, през 2007 г. процентите са били 23), 46% са информирани, но се нуждаят от допълнително информация (2007 г.- 57%), едва 7% твърдят, че не разполагат с достатъчно информация (2007 г. – 20%). На въпрос „От какво имате нужда, за да успеете да спечелите финансиране на Ваш проект?” 25% отговарят, че се нуждаят от разработка на проект, 18% - от съфинансиране, 17 % - от консултация, 14% - от подходящ персонал, 10% - от обучение, 9% - от партньори, 7% - от технически и материални условия. Спрямо 2007 г. най-голям ръст бележи нуждата от подходящ персонал, когато от такъв са имали нужда 9% от анкетираните. За сметка на това, спада необходимостта от консултации (2007 г. – 31%), което вероятно се дължи на повишената информираност.

По отношение на бизнес средата, като проблеми, стоящи пред ефективното развиване на своята дейност, анкетираните посочват1 най-често: липсата на квалифицирана работна ръка (37 %) и нелоялната конкуренция (32%). Следват: корупцията (27%), влошената пазарна конюнктура (23%), високото осигурително бреме (22%), бюрокрацията (21%), ниското качество на административното обслужване (20%), тромавата и неефективна съдебна система и нелегалният внос (с по 14%), високо данъчно облагане (12%) и липса на оборотен капитал (11%).

Всеки втори работодател (51%) продължава да страда от липса на работна ръка, става ясно от анкетата. Други 15% от запитаните имат проблем с намирането на работници за определени позиции. 34% декларират, че проблем с работната ръка пред тях не стои (за сравнение, този процент през 2007 г. е бил 24). 40 % от търсещите работна ръка се нуждаят от тесни специалисти, 26 % - от изпълнителски състав, 20 % - от ръководен персонал, по 7% - от общи работници и от административен персонал.

Очевидно, все още съществуващата липса на квалифицирани кадри (въпреки ефектите на икономическата криза) принуждава работодателите да планират увеличение на работните заплати през 2009 г., с цел задържането на качествените работници: 57% от анкетираните предвиждат увеличение на възнагражденията между с 10 до 20%, около една-трета от мениджърите (28%), обаче, все още не са решили какво да правят по отношение заплащането на труда, а 15% декларират категорично намерение да не променят заплатите на работниците си.

Във връзка с дългогодишното настояване от страна на БСК за промяна в методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, запитахме членовете си как се отнасят към предложението определянето на такса „смет” да става на база количество отпадъци, а не на база материални активи на фирмите. 76% от анкетираните одобряват предложението, други 16 % заявяват, че не могат да преценят, а едва 8% са против подобна промяна.

Друг проблем, поставян от години от БСК – нивото на междуфирмена задлъжнялост, също беше обект на изследване и в тазгодишната анкета, като резултатите потвърждават тенденциите от последните години. 72% от анкетираните декларират, че имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти (2007 г. – 69%), като в 25% от случаите просрочието е за повече от година (същият процент е обявен и през 2007 г.), при 57% от анкетираните просрочието е за период от 1 до 6 месеца (2007 г. – 41%), а 18% - между 6 месеца и 1 година (2007 г. – 27%).

И тази година оценката на бизнеса за нивото на престъпност и корупция в страната е по-скоро негативна. 39% от запитаните смятат, че нивото на престъпност е останало без промяна спрямо 2007 г., според 45% от бизнесмените корупцията е запазила равнището си от предходната година. Нещо повече, според 34% от анкетираните корупцията се е увеличила, а 25% смятат, че ръст бележи престъпността. За сравнение, през 2007 г. процентът на отговорилите, че корупцията се е увеличила, беше 23, а увеличение на престъпността виждаха 13% от запитаните. Сферите, където най-често се наблюдават случаи на корупция, според запитаните са, както следва: 35 % - при обществените поръчки, по 22% - в съдебната система, 16 % при лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, 14% в здравеопазването, 12% - при митническото обслужване.

По отношение на сивата икономика, според 35% от анкетираните се запазва нивото от 2007 г., но според 28% има положителна тенденция към излизане на част от сивия сектор на светло. 21% не могат да преценят, а според 16% сивата икономика се е увеличила. За сравнение, през 2007 г. 9% са смятали, че неформалната икономика бележи ръст. Като основни източници на сивата икономика огромната част от запитаните посочват неприлагането и неспазването на наличното законодателство (21%) и корупцията сред контролиращите държавни органи (20%). Ако към тази група прибавим и лошия административен контрол върху стопанската дейност (14%), се оказва, че ниското качество на администрацията е водеща причина за наличието на огромен сив сектор в икономиката. Резултатите от анкетата показват и сериозна доза самокритичност сред представителите на бизнеса, тъй като 11% от тях смятат, че лошата бизнес култура е важна предпоставка за съществуването на сивата икономика, 8% посочват често променящото се или недостатъчно законодателство, 10% - нелегалния внос, 16% - високата осигурителна тежест.

Най-висок процент одобрение, по традиция, получава Президентската институция (45%), но прави впечатление сериозният отлив на доверие спрямо предходната година, когато процентът е бил 61.

Ръст спрямо 2007 г. бележи одобрението към общинската администрация (2008 г. - 37%, 2007 г. – 22 %).

Сравнително висок е процентът на положителна оценка за данъчната администрация (2008 г. - 34 %, 2007 г. – 40%) и митническата администрация (2008 г. – 25%, 2007 г. – 23%).

Своеобразен рекордьор по нисък процент на одобрение е съдебната власт, която печели почитатели само сред 7 % от представителите на бизнеса (за сравнение, 2007 г. – 6%), следвана от Народното събрание (13% одобрение) и Министерския съвет (16% одобрение).

Расте одобрението към българските представители в Европейския парламент – 23% през 2008 г. спрямо 13% през 2007 г., което е за сметка на намалелия процент колебаещи се (64% през 2007 г. и 46% през 2008 г.).



Прочетено: 2633 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Аз Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Пролет, кокичета сред тухли Конкурс прическа Бургас 2009 Калиакра За Майсторите!!!!!!! Инкубатори за люпене на яйца Tiffi Shop евро 2008 pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development