Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Президентът да наложи вето върху Закона за енергийната ефективност, настоява БСК



10 Ноември 2008, Понеделник





С писмо до Президента на Р България Георги Първанов Българската стопанска камара настоя за вето върху приетия на 30 октомври т.г. от Народното събрание Закон за енергийната ефективност.
"Законът в този му вид е предварително обречен на неизпълнение и масово неспазване, тъй като в своя цялостен замисъл не почива на пазарни принципи", се казва в писмото до Президента. В него се подчертава, че механичното прехвърляне на текстове от Директива № 2006/32/ЕС (за ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги) в българския закон, без отчитане на спецификите на пазара, ще доведе до пълно изкривяване на идеята за енергийна ефективност.

В писмото се казва още:
"Като цяло, с този закон държавата отново желае да администрира бизнеса. Прави се опит да се налагат срокове и принудителни мерки, при което се създава сложна и тромава система от отговорности. Регламентират се множество наредби, които създават условия за корупция и притискане на бизнеса, както и всички останали потребители.
По същество, в този му вид законът превръща Агенцията за енергийна ефективност в орган, по-голям от Националния статистически институт, като отново информацията за общодостъпно ползване е силно филтрирана и ограничена, с което става практически и неизползваема от бизнеса. В тази агенция, според този закон, трябва да се подават повече данни и справки от предприятия и граждани, включително за количеството произведена продукция, добавената стойност на произвежданите продукти (влизащи често пъти в разрез с нормалния бизнес интерес) и т.н. „Невидимата” част от събираната информация може да бъде използвана отново за корупционен натиск и нечисти цели.
Нормалната логика на нещата изисква осъзнаване на необходимостта от въвеждане на енергоспестяващи мерки, а не налагането им с принудителни административни актове.
Благодарение на този закон набъбва администрацията и се въвеждат дейности, нарушаващи правилата на пазарната икономика. Този закон се превръща от един полезен нормативен акт в рестриктивен такъв, като слага изключително високи санкции, с които след това администрацията да финансира собственото си материално стимулиране."



Прочетено: 2457 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
лека вечер Пристанище Приморско Дантела Spirit of Burgas ahtopol Алёша. 9 мая 2015 года Пристанище Приморско Довиждане, лято! флора 2008 Истанбул рибари Бургаският мост през 2011 г. BSB
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development