Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Да се обезопаси пътя Бургас- Созопол, поискаха общинските съветнициКлючови думи:
05 Ноември 2008, Сряда

Строителството на новото рибарско пристанище ще започне в началото на следващата година.

С празнично настроение и много пожелания започна 16- тото редовно заседание на Общински съвет- Созопол. Подаръци и благопожелания получиха от председателя на Общинския съвет Красимира Германова общинските съветници Стоян Маринов и Ангел Гочев, които съвсем наскоро бяха рожденици, както и станалите наскоро щастливи бащи общинските съветници Станимир Петров и Здравко Манолакиев. Поздравления получи и общинския съветник Димитър Желев, защото наскоро стана дядо.
Празничното начало на сесията бе допълнено и от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който благодари на общинските съветници за добрата съвместна работа през първата му година като градоначалник. Той подчерта, че много от добрите инициативи за развитието на общината са се родили именно в общинския съвет, на чиято подкрепа той разчита и занапред, за да бъдат реализирани още повече добри проекти за Созопол.  Кметът заяви ,че отчет за извършената дейност ще предостави на вниманието на общинските съветници в края на бюджетната година, като добави, че дотогава допълнителните пари в бюджета на общината ще достигнат 9-10 млн. лева.

До момента към бюджета на общината са осигурени 2 млн. 700 хил. лева от излишък на държавния бюджет. Осигурени са вече и 4 млн. лева по ПУДООС за завършване на първия етап от пречиствателната станция, което ще стане факт до края на годината. В държавния бюджет по линия на МОСВ са заложени за община Созопол 2 млн. 500 хил. лева за пречиствателната станция. Допълнително държавни пари ще влязат в Созопол и за построяването на ново рибарско пристанище- заяви Панайот Рейзи в отговор на питане на общински съветник за проекта за рибарско пристанище.

„Границите на държавното пристанище са от чешмата до борсата и то е част от активите на Пристанище Бургас. Общинското пристанище е от чешмата до КПП-то  и никога не съм коментирал за отдаването му на концесия.”- заяви по време на общинската сесия кметът. Напротив направил съм постъпки държавното пристанище да се върне в активите на общината- продължи той в експозето си пред общинските съветници. Дори държавното пристанище да бъде отдадено на концесия, то общинското си остава. Проблемът идва от това ,че ако държавата пристъпи към отдаване на концесия, то бъдещия концесионер ще бъде в пълното си право да премести рибарските лодки от там. Провел съм редица срещи с министерства и комисии и вече съм получил уверение, че дори държавната част да бъде отдадена, лодките да останат там. Надявам се и бъдещият концесионер да разбере,че те са част от атмосферата на Созопол и че всички ще загубим от тяхното преместване. От Министерството на транспорта и земеделието дойде и идеята за изграждане на ново рибарско пристанище, което да бъде на гърба на марината и там да акустират само кораби. Част от проекта е малките лодки да останат в малкия гаван, защото това е чара на града ни. Предстоят допълнително разговори и  се надявам  и на едно споразумение с бъдещия концесионер на държавното пристанище за оставането на малките лодки. Новото рибарско пристанище ще бъде на гърба на яхтеното пристанище. Проблемът не само пред нас, но и пред други подобни инициативи е в закона, според който всяко заграбване от морето на територия я прави държавна , а не общинска, защото морето е изключително държавна собственост. Надявам се и съм сигурен ,че законът ще бъде променен в тази посока. На Пристанище Бургас е възложено изработването на проекта на новото рибарско пристанище и в началото на следващата година ще бъде направена първата копка по неговото строителство. Най- хубавото е ,че държавата ще го финансира.

Правим и постъпки за  деактуване на други държавни територии като общински, за да ги използваме за построяване на сгради необходими за функционирането на пристанището- хладилник, рибна борса, КПП, ДНСК и др. Към проекта е включен изграждането на нов път към рибарските съоръжения без да е необходимо да се влиза в града. Имаме пълна подкрепа на Министерството на транспорта и на Министерството на земеделието и прехраната за реализиране на този проект, който е включен в стратегията на държавата за следващата година- обобщи всичко свършено до сега кметът Пананйот Рейзи
По време на сесията бе приета извънаредна докладна, внесена за разглеждане от председателя на общинския съвет Красимира Германова. С  нея общинските съветници отправят  Искане до председателя на  Народното събрание на РБългария, до Комисията по бюджет и финанси и до Комисията по транспорт и съобщения да бъдат предвидени в републиканския бюджет за 2009 година средства за обезопасяване на глевен път ІІ-99 в участъка Бургас- Созопол и кръстовището с. Атия, община Созопол.

„ Свидетели сме на изключително черна статистика за последните няколко години- тежки пътно транспортни произшествия, съпроводени със смъртни случаи по целия главен път ІІ-99 в участъка Бургас- Созопол.” – се казва в решението на общинските съветници. По информация на РПУ-Созопол за периода от началото на годинат до сега са станали над 50 пътно- трнспортни произшествия, от които 8 души са загинали и 6- ма са били тежко ранени.

Община Созопол поде инициатива по обезопасяване на пътя, а също така и на пътното кръстовище- главен път- с. Атия, но поради факта ,че самия път е част от републиканската пътна вмрежа, общината няма заксоново основание да отделя средства от общинския бюджет. В резултата на многото проведени разговори и срещи със специалисти се установи, че начина за обезапасяване на пътя- Бургас- Созопол е чрез поставяне на мантинели или други подходящи средства за разделяне на пътя, в това число и осветяване на пътно кръстовище Главен път – с. Атия.

Зачестилите пътни инциденти накараха жителите на с. Атия да направят подписка, а кметът на с. Черноморец изпрати отворено писмо до държавните институции за обезопасяване на пътя Бургас- Созопол.Прочетено: 2232 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя отбор Мебелна Фабрика ДИЕЗ Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Нова професия Димитър Николов Гимназия Раковски
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development