Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Созопол с участие в международен симпозиум на тема „Старите градове – проблеми и възможности”



Ключови думи:
16 Октомври 2008, Четвъртък





Участниците приеха поканата на кмета Панайот Рейзи най- стария български град да бъде домакин на международния форум през 2011 година
Созопол бе единствения български град поканен в европейски симпозиум на старите градове, който се проведе от 25 до 27 септември 2008 година в град Птюи, Словения  на тема „Старите градове- проблеми и възможности.Целта на симпозиума, които е организиран от Европейската комисия е приоритетното съхраняване на културното и историческо наследство на най- старите градове в Европа. На този симпозиум участваха старинни градове от Цяла Европа- Австрия, Белгия, Кипър, ЧехияСловакия, Гърция, Великобритания, Унгария и др. Градът беше представен със специално изработен постер, който с текст и снимки  представя архитектурния комплекс  Старият град.”Получихме покана лично от кмета на гр. Птуи,Словения проф. Д-р Щтефан Челан, който подчертава в писмото си,че изборът на Созопол е подчинен   на множество критерии за опазване и съхраняване на културно- исторически паметници в града-заяви директорът на Дирекция” Евроинтеграция и международно сътрудничество” Петя Чеповова. „За нас, жителите на Созопол това е огромна чест, но и голяма отговорност- допълни още тя. На най- младата дирекция на общинската администрация се падна възможността да представи Созопол на европейския симпозиум и да спечели градове- партньори по различните европейски програми, които предоставят финанси за опазване на културни и исторически паметници.
По време на участието на Петя Чапевова в международния симпозиум е прочетен поздравителен адрес от името на кмета на община Созопол Панайот Рейзи,  в който той отправя покана Созопол да бъде домакин на едно от следващите издания на форума. „ Поканата бе приета единодушно и е решено на форума  градът ни ще бъде следващият домакин през 2011 година- заяви след завръщането си от Словения директорът на дирекция „Евроинтеграция и международно сътрудничество”. Созопол се оказва много добре познат на участниците и на представителите на европейските институции, занимаващи се с културно- историческо наследство. Изработеният специално за случая постер допълнително предоставя информация за културното наследство и богатство на града и тяхното опазване и съхраняване.
Работната сесия завършва с подписване на Писмо за сътрудничество между 13 града, участници в симпозиума – Птуи, Словения; Созопол, България; Бюргхаузен, Германия; Ачера, Италия; Гнезно, Полша; Сибиу, Румъния; Кадиз, Испания; Тонгерен, Белгия; Есбьорг, Дания; Нагиканица, Унгария; Биргу, Малта, Понте де Лима, Португалия; Търнава, Словакия.
 В заседателната зала на Община Птуи,  кметът д-р Стефан Челан поздрави участниците в симпозиума.  Кратка презентация на Птуи и възможностите за съхраняване на културно-историческото му наследство прави от д-р Мариета Цигленечки.Самият симпозиум се провежда в заседателната зала на замъка Птуи. Работата на участниците в симпозиума започва с представяне на Лисабонската стратегия- нов цикъл 2008-2010 от Матеяз Хриберник – Институт по макроикономически анализи и развитие. Целите и задачите на организацията и възможностите за създаване на сдружение  на малките исторически градове за съвместни проекти в областта на културно-историческото наследство  са представени от Браян Смит – Европейска асоциация на историческите градове и региони.Дискусията за финансовите възможности за съхраняване и възстановяване на културното наследство, както и представяне на добри практики се води от Марк Ботман – Европейска комисия, Главно управление регионална политика.
На втория ден от симпозиума представителите на старинните градове взеха участие в кратка церемония по официалното откриване на алея на държавите, членки на Европейския съюз. Алеята  е със засадени дръвчета и поставено знаме на всяка европейска държава и свързва новоизградения спа-център в града с голф-игрището.  27 септември съвпада с Международния ден на туризма и в град Птуи е организирана богата програма и изложение на местни занаяти и производства. Участниците са поканени на разходка в замъка Птуи, където се запознават с историята и фолклора на старинния словенски град. Част от гордостта на Птуи е Птуйската гора, където се намира и готическата перла на Словения- църквата, коята е част от всеки туристически маршрут.На участниците в симпозиувма е представена винарската изба на гр. Птуи – галерия  под града в протежение на 2 км с огромни бъчви и бутилки вино от 1917г., придружена с  презентация на местните сортове грозде и с дегустация на местни вина.
Словенският град е един добър пример как съхранените културно- исторически паметници могат да станат основна част в развитието на туризма. Подобно отношение към културното богатство е в основата на европейската политика, която участниците в международния форум ще реализират чрез съвместни партньорства и европейски програми.


Прочетено: 3441 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Разлистване Приятели Ученички Международен Семинар на фризьорите София pepita зад облаците плахо наднича... GRAPHILLA 2009, Бургас Лалета от Бутик Странджа pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development