Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Фото-документална изложба от Одрин



14 Август 2004, Събота


Автор: Burgas Info



В бургаската книжарница "Хеликон" до 22 август можете да разгледате фото-документалната изложба "Реставрация на иконите в българската православна църква "Св. Георги" в Одрин".
Изложбата е част от Седмицата на морето и бе открита на 3 август, като специално за откриването от Одрин пристигна и отец Александър Чакардък, действащ свещеник в българската православна църква "Св. Георги". Това е първият реставриран български храм на територията на република Турция. Семейството на отец Чакардък от десетилетия се грижи за църквата, чиито основи са положени на 23 април 1880 година. В исторически план различни политически, социални и културни процеси изиграват основна роля за променливата съдба на този християнски паметник. Благодарение на проведените през 2003 - 2004 година архитектурно-строителни и художествени реставрационни работи с инициативата и подкрепата на Дирекция "Вероизповедания" на МС, Министерство на културата на република България, Църковното настоятелство на Българската православна църква в гр. Истанбул и Фондация "Вакфието" функцията на храма е възстановена и вратите му отново отворени. Това поставя и началото на възстановяването на българските културни паметници на територията на южната ни съседка.

Изложбата показва етапите на реставрация, консервация и експониране на иконите от царския ред на иконостаса, извършени в периода от 1 до 9 май 2004 г. Снимките са придружени с обяснителен текст върху изложбените табла и показват състоянието на иконите преди реставрация, етапи на консервация, иконите след реставрация и експонирането им в обновения храм. Царският ред на иконостаса съдържа осем икони ("Св. св. Кирил и Методий", "Св. св. Константин и Елена", "Св. Георги на кон с Жития", "Св. Богородица Умиление", "Исус Христос Вседържител", "Св. Йоан Кръстител", "Св. Пророк Илия с Жития", "Св. Андоний") и четири олтарни двери с изображение на Св. Архангел Михаил и "Исус Христос Добрият пастир".

Предстои да се реставрират 54 икони от двата апостолски реда на иконостаса, чиито полета в момента стоят празни, както и други свободностоящи и култови икони.

С тази изложба Нов институт по консервация и реставрация - гр. София, чиито художници са работили върху иконите, иска да допринесе за по-скорошното развитие на цялостната реставрация на иконите в храма, да популяризира професионалнта реставрация при възстановяването на културни ценности, както и да запознае обществеността с майсторското изпълнение и художествено-естетически качества на този паметник на иконописното наследство на страната ни от епохата на българското Възраждане.


Прочетено: 2883 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Гараж на село pepi АХИЛОЙ Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Индивид в Червено море Инкубатори за люпене на яйца Димитър Николов Театър за драма. опера и балет, Бургас мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development