Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Непоказвани досега ретро автомобили ще участват в парада в Созопол



06 Септември 2008, Събота





Най-новите придобивки на колекционерите на ретроавтомобили у нас ще бъдат показани за първи път на парада в Созопол. На превърналото се в традиционно изложение в морското градче ще бъдат представени непоказвани досега ретровозила, съобщи председателят на бургаския автомотоклуб "Ретро" Димо Джамбазов, организатор на събитието. Атрактивният парад, подкрепен от община Созопол, започва в събота от 11 часа на пристанището.
За първи път пред ценители ще бъде показано най-новото попълнение в колекцията на популярния реставратор на ретроавтомобили Тодор Желев от поморийското село Лъка. На парада в Созопол той ще се представи с „Фиат Тополино" комби. Миниколичката е изработена от софийски майстор през далечната 1937 година. Оттогава е предавана от ръка на ръка, за да стигне до Лъка, където е основно реставрирана. Колекцията на Тодор е сред най-интересните у нас - всички експонати в нея са "джобен" формат, които освен, че предизвикват симпатии с вида си на детски играчки, имат и интересна история.
Любителите на ретроколите ще могат да видят и уникални модели на „Пежо". За парада в Созопол пристига най-запаленият български колекционер на „Пежо 404". Кръстю Стойчев от София има в сбирката си десетки модификации само на този модел - всяка разновидност, произведена от пускането на пазара на „Пежо 404" преди повече от 40 години. За най-запалените колекционери на "Пежо" от бургаския офис на фирмата са приготвили атрактивни златна и сребърна купа. Специални постери ще разкажат на посетителите за приноса на "Пежо" в историята на "Купе - кабриолет".  
Над 50 оригинални ретро автомобила от цялата страна и чужбина са заявили досега участие в парада. Специално за събитието се очаква да пристигне и кметът на Москва Юрий Лужков, който е сред най-запалените колекционери на стари автомобили в света. Лужков е получил лична покана от организаторите, но все се чака потвърждение дали ретропарадът ще успее да се впише в претоварената му програма. 
Ако приеме поканата, Лужков вероятно ще пристигне край родното Черноморие с един от автомобилите си уникати - „Лагонда LG-45". Колата е произведена през 1936 година и струва астрономическите 1 200 000 лева. С нея през май енергичният кмет на Москва взе участие в престижното рали "Mille Miglia" (Миле Миля) в Италия. Сред другите автомобили - шедьоври в колекцията му е ролс-ройс, произведен по поръчка за Ленин. Возилото е пригодено за придвижване в „сибирски условия" - отзад е снабдено с вериги, а отпред със специални колела, на които при нужда се монтират ски.


Прочетено: 3476 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Американски Кокили за Строители Конкур глазами зрителя Флора Бургас 2009 лека вечер Конкурс прическа Бургас 2009 аз  като бебе с майка ми Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Залез Бургас, Богориди камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ Истанбул Бургаска къша
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development