Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Непоказвани досега ретро автомобили ще участват в парада в Созопол06 Септември 2008, Събота

Най-новите придобивки на колекционерите на ретроавтомобили у нас ще бъдат показани за първи път на парада в Созопол. На превърналото се в традиционно изложение в морското градче ще бъдат представени непоказвани досега ретровозила, съобщи председателят на бургаския автомотоклуб "Ретро" Димо Джамбазов, организатор на събитието. Атрактивният парад, подкрепен от община Созопол, започва в събота от 11 часа на пристанището.
За първи път пред ценители ще бъде показано най-новото попълнение в колекцията на популярния реставратор на ретроавтомобили Тодор Желев от поморийското село Лъка. На парада в Созопол той ще се представи с „Фиат Тополино" комби. Миниколичката е изработена от софийски майстор през далечната 1937 година. Оттогава е предавана от ръка на ръка, за да стигне до Лъка, където е основно реставрирана. Колекцията на Тодор е сред най-интересните у нас - всички експонати в нея са "джобен" формат, които освен, че предизвикват симпатии с вида си на детски играчки, имат и интересна история.
Любителите на ретроколите ще могат да видят и уникални модели на „Пежо". За парада в Созопол пристига най-запаленият български колекционер на „Пежо 404". Кръстю Стойчев от София има в сбирката си десетки модификации само на този модел - всяка разновидност, произведена от пускането на пазара на „Пежо 404" преди повече от 40 години. За най-запалените колекционери на "Пежо" от бургаския офис на фирмата са приготвили атрактивни златна и сребърна купа. Специални постери ще разкажат на посетителите за приноса на "Пежо" в историята на "Купе - кабриолет".  
Над 50 оригинални ретро автомобила от цялата страна и чужбина са заявили досега участие в парада. Специално за събитието се очаква да пристигне и кметът на Москва Юрий Лужков, който е сред най-запалените колекционери на стари автомобили в света. Лужков е получил лична покана от организаторите, но все се чака потвърждение дали ретропарадът ще успее да се впише в претоварената му програма. 
Ако приеме поканата, Лужков вероятно ще пристигне край родното Черноморие с един от автомобилите си уникати - „Лагонда LG-45". Колата е произведена през 1936 година и струва астрономическите 1 200 000 лева. С нея през май енергичният кмет на Москва взе участие в престижното рали "Mille Miglia" (Миле Миля) в Италия. Сред другите автомобили - шедьоври в колекцията му е ролс-ройс, произведен по поръчка за Ленин. Возилото е пригодено за придвижване в „сибирски условия" - отзад е снабдено с вериги, а отпред със специални колела, на които при нужда се монтират ски.


Прочетено: 2206 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Един Професионални Кокили!!! kss Бургас, ФЛОРА 2009 Стив и аз Цвете Бургаският мост Барселона тия бански нищо не скриват...
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development