Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Излезе от печат книгата на Стоян Райчевски „Странджа"



Ключови думи:
06 Септември 2008, Събота





Излезе от печат книгата на Стоян Райчевски „Странджа”. Това е първата книга от поредицата „Отечество любезно“ на издателство „Захарий Стоянов“, съобщиха от издателството, предаде Агенция "Фокус". 
Първата част на книгата съдържа изследвания и материали за мирогледа и духовното наследство на населението в Странджа. Те разкриват различни аспекти от проявата на античната традиция в народната култура на този планински край. В народните обичаи с маскирани изпълнители на Кукеровден се откриват съхранени през хилядолетията следи от древния култ към тракийския бог Дионис, а в обредното заораване при основаване на ново селище – аналогична антична традиция, практикувана и в древния Рим. Също толкова стари са и обредните практики с водата, използвани и като средство за психотерапия. Показани са отделни етнографски групи на странджанското население с техните специфични отлики и характеристики, като регионални прояви на българската народна култура. Особено богати и разнообразни са обредните практики, свързани с трудовата дейност, както в традиционното земеделие, така и в животновъдството и в отделните занаяти. Странджа е загадъчна южна планина, разположена между две морета, Черно и Мраморно – на главния път, свързващ Европа с Мала Азия, по който хилядолетия наред се е осъществявал духовен и стопански обмен между различни цивилизации и култури от най-дълбока древност.
Вторият раздел на книгата представлява на традиционната икономика на населението на Странджа с всички нейни отрасли: земеделие, животновъдство, занаяти и допълнителни поминъци.
Третият раздел проследява сложните етнографски процеси, които протичат в Странджанския край през периода на ХV в. до Руско-турската война през 1877-1878 г. Отделно е разгледан въпросът с пристигането и настаняването на бежанците в Малкотърновско и Царевско след злополучната за България Междусъюзническа война от 1913 г., когато стотици хиляди българи са прогонени от родните им места в Тракия, Мала Азия и Македония. В този раздел се обнародват и архивни материали за изселване на българи от Странджа в Бесарабия и Русия през един по-ранен преиод – след края на Руско-турската война от 1828-1829 г.
По-голямата част от включените в книгата етноложки изследвания и материали за Странджа са обнародвани в различни списания и сборници през периода 1989-1994 г., а някой се публикуват за първи път.
Поредицата цели да популяризира изследванията, които и в наше време създават историци, етнографи, краеведи.


Прочетено: 3072 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пристанище Приморско жажда за светлина Пролет на село Лалета Флора Бургас 2009 витраж1 wellcome to bourgas Гимназия Раковски бял минзухар Отровни гъби Финансова помощ за бедните лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development