Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Струга настояват за статут като на Сан Марино и Монако



12 Август 2004, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Албанското малцинство в Македония получи повече права след гласувания от парламента закон за децентрализацията на страната, съобщи агенция Франс прес. Приемането на закона е сред ключовите елементи на Охридското мирно споразумение, подписано през август 2001 г. под егидата на международната общност. С него бе сложен край на конфликта между македонските правителствени сили и албанските бунтовници, продължил повече от седем месеца.

61 депутати от общо 120 в македонския парламент гласуваха за приемане на закона, седем гласуваха против. Депутатите от опозиционните партии - македонски и албански, не бяха в залата. Новият закон регламентира намаляване броя на общините от 123 на 80. Това означава, че в много общини албанците, които са около 25 процента от малко над двумилионното население на страната, ще станат мнозинство. Пример в това отношение е Струга. В Скопие албанците ще представляват 20 процента от населението, което задължава властите да въведат втори официален език - албанския. Новият закон дава повече права на местните власти.

Дебатите започнаха на 26 юли и трябваше да продължат до 7 септември. Македонските опозиционни партии остро критикуваха акта, тъй като той изкуствено преначертава общинските граници, за да бъдат дадени македонски територии на албанците. През последните дни македонците в Струга протестираха срещу приемането на закона. На 9 август бе приета Харта на жителите на община Струга, която подписаха всички политически партии от македонския блок на местно равнище, както и 50-ина сдружения на граждани, неправителствени организации и спортни клубове. В Хартата се настоява община Струга да получи самостоятелен статут и да функционира като общини от типа на Монако, Сан Марино и Андора. Гражданите предупреждават, че ако не бъде зачетена тяхната воля и се приеме правителственият проект за новото териториално устройство на страната, ще пристъпят към гражданско неподчинение и ще провъзгласят независимост на общината в рамките на държавата.

По-късно днес Струга обяви гражданско неподчинение, е съобщил пред агенция "Фокус" кметът на града Ромео Деребан. Той поясни, че съгласно приетата от Кризисния щаб на Струга декларация, градът ще бойкотира напълно предстоящите местни избори в Македония. “Не само, че гражданите няма да гласуват, но и градът няма да издига кандиатури за кметове и общински съветници”, добави Деребан. Ще продължат и блокадите на важни пътни отсечки в страната. Кризисният щаб е решил още, че в Струга няма да се провеждат никакви културни или други обществени прояви, като традиционния фестивал на поезията. Струга се оттегля изцяло и от всякакви спортни и други мероприятия на национално равнище.




Прочетено: 2413 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена Алеша Цветя Ловец, авджия Конкур глазами зрителя Първа копка Долно Езерово Пролет, кокичета pepta Небе Момчета
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development