Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Уникален фестивал на фолклорните носии и умения в с. Жеравна



Ключови думи:
22 Август 2008, Петък





От 22 до 24 август тази година радетелите на автентичното, на българските битови традиции и фолклорни умения се събират в селския парк Добромирица на село Жеравна.

Най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа "Българе" организира съвместно със "Сдружение за Жеравна" уникално по рода си народно увеселение. Амбициите на "Фестивала на фолклорната носия" са да се създаде автентична и естествена среда далеч от цивилизацията, далеч от мобилните връзки и градската динамика.

В основата на мероприятието е нововъведената европейска марка за автентичност Bona fide , чиято подбуда е възобновяването на автентични занаяти, туристически и други изживявания от бита на традиционна България под мотото “Доброто старо време”.

Един от най-значимите и запазени в България архитектурни резервати - "Жеравна", посреща с танци и песнопения от различните краища, 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери от цялата страна, както и самобитни занаяти и традиционни гозби, от които всеки е желателно да опита. 

Фолклорната носия ще бъде основен и задължителен елемент от автентичното усещане, което всеки съмишленик сам ще създава и изживява.

За различните общини ще бъдат обособени кътове и дадена възможността да демонстрират характерни за съответния регион фолклорни умения и традиции.

Сред поканените специални гости са вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на културата  Стефан Данаилов, както и посланици на различни държави у нас.

Прочетете повече и вижте прекрасната природа на Жеравна на адрес:  http://www.jeravna.com/ Нека всички заедно да усетим духа на "доброто старо време..."!

Правилник
1. Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия.
2. Входът за фестивала е 10 лева, срещу които се получава пропуск за трите дни – 22 - 24 август. Паркингът се заплаща допълнително.
3. Забранено е използването на камери и фотоапарати. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
4. Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
5. Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, вилици, салфетки и др.
6. Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.
7. Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.
8. Забранени са съвременни шапки и кърпи.
9. Забранено е използването на слънчеви очила.
Всичко това, скъпи приятели, се прави в името на едно автентично изживяване, което да ни върне в миналото.




Прочетено: 5634 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Дива свиня зад решека Истанбул рибари Жреци на музите 2009 витраж3 Странджа, старите дървета Изпращане... Камини CLAM - CORTONA angolare Машините на Леонардо -1- vvz приятелки
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development