Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Навършват се 1091 години от победата на цар Симеон над византийците в битката при Ахелой



Ключови думи:
20 Август 2008, Сряда





Днес ще се състои честване на 1091 години от битката при Ахелой.  Организатори на проявата са община Поморие, кметство Ахелой и НЧ ”Светлина” – Ахелой. Канят се жителите и гостите на Ахелой да посетят програмата, която  започва в 18:30 ч. с празнично шествие, тръгващо от читалище ”Светлина”. От 19:00 ч. ще има възпоменателна литургия. От 19:30 ч. приветствие ще поднесе кметът на Ахелой. От 19:40 ч. слово ще произнесе проф. Божидар Димитров. От 19:50 е поднасянето на венци пред паметника и от 20:00 ч. е празничният концерт. Цар Симеон Велики побеждава Визанатия, на 20 август 917 г. До военните действия се стига след отказа на Византия да плаща уговорения с договора от 896 г. ежегоден данък на България, през 913 г. българският владетел подновява войните с империята. От своя страна Византия започва подготовка за коалиционна война срещу България. Тя успява да привлече на своя страна сърби, маджари и печенези. Византийският план за войната предвижда византийската армия да настъпи от района на Анхиало и Месемврия по най-късия път срещу Преслав. По същото време през Дунав трябва да се прехвърлят печенезите, за да нанесат удар в тил. Заедно с това трябва да започнат действията и на останалите съюзници - сърби и маджари. За целта флотът, командван от Роман Лакапин, се отправя на север със задача да достигне Дунав и да прехвърли войските на печенезите на десния бряг.
Походът започва на 6 август 917 г. Сухопътните войски предвождани от доместика Лъв Фока (пехота и конница) тръгват по крайморския път от Цариград през Мидия и Созопол към Несебър. Към 18 август византийците се съсредоточават в района на крепостта Анхиало (Поморие) и построяват укрепен лагер. Чрез български търговци Симеон следи цялата подготовка на Византия. Той разбира за създадената коалиция и успява да неутрализира маджарите като ги привлича на своя страна. Така постъпва и с част от печенежките племена.
На север цар Симеон разполага известни сили по течението на Дунав, състоящи се от лека конница и пехота. Основните сили на българската войска обаче съсредоточава в района на старопланинските проходи северозападно от Анхиало (дн. Поморие).
На 20 август сутринта първи настъпват византийците с цел да пробият левия български фланг. От удара българският боен ред се огъва и започва постепенно да отстъпва. Симеон, който следи сражението, привлича резерва си, изчаква най-подходящия момент и нанася флангов удар с тежката конница. В този момент преминава в настъпление целият боен ред, който заедно с резерва притиска византийската войска към морето и устието на река Ахелой.
В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Историкът Лъв Дякон, който към края на Х в. посещава мястото на сражението, пише: “И сега още могат да се видят купищата кости при Анхиало, гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите”.
Победата на българските войски над византийците в битката при река Ахелой изиграва важна роля за засилване на международния престиж на българската държава. Симеон I се провъзгласява за "цар и самодържец на българи и ромеи", а българският архиепископ получава най-високата църковна титла - патриарх, която дотогава носи само главата на Константинополската църква.

Черноморски фар



Прочетено: 2393 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел Sunrise аз Алекс pepi витраж4 Приморско Лятото pepi Бургаският кей Кокили за Строители!!! Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development