Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

26 Юни Световен ден за борба с наркоманиите



26 Юни 2008, Четвъртък





Световната здравна организация отбелязва 26 юни като Международен ден за борба с наркоманиите.
 Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броя на младите хора станали жертва на наркотиците. Рязко намалява възрастта за първия опит на наркотични вещества. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската цена на наркотиците в България буди особена тревога в нашата общественост.
 Наркотиците са субстанции, които влияят на обменните процеси на организма, върху настроенията, чувствата и възприятията, като към тях се развива зависимост. Всички наркотици правят човека различен и зависим!
 В групата на наркотиците влизат не само нелегалните наркотици, като хероин, кокаин, марихуана, екстази, ЛСД и др., но също така и легалните, като никотин, алкохол и различни психотропни вещества.
 При приемане на наркотик в организма настъпва промяна, свързана с развитие на зависимост към наркотичното вещество. Това води до физическа и психическа абстиненция. Тази година акцента на Кампанията е върху парти-дрогите - алкохол, марихуана, амфетамини и Екстази. Целта е да се повиши здравната култура на младежите и чувствителността им към обществения проблем, който създава употребата на наркотични вещества. Да посочим на децата алтернативни дейности заместващи парти – дрогите.
На въпросът: “Защо децата ни посягат към дрогата” - отговорът е сложен, защото мотивите за употреба са различни:
 от любопитство;
 за настроение;
 за приобщаване към определена среда;
 от скука;
 поради принуда;
 подтискане на собствените проблеми;
Симптомите на зависимост от употребата на ”леки” парти - дроги са:-
 психически симптоми;
• липса на мотивация за развитие;
• халюцинации;
• намаляване способността за концентрация;
• мания за преследване;
• страхове и фобии;
• оглупяване поради увреждане на мозъчните клетки;
• психози;
 физически симптоми;
• зачервяване на очите;
• разширени зеници;
• пресъхване на устата, повишен апетит;
• занижена лична хигиена;
• разстроен сън;
• мускулни спазми, световъртеж, нарушение в походката, рефлексите и мускулна слабост.
Парти-дрогата е първата крачка, която може да даде начало на използването на венозни наркотици водещи до фатално съществуване.
В България близо 60% от зависимите, които си инжектират наркотици и използват общи игли и спринцовки са заразени с вируса на СПИН, на Хепатит В и Хепатит С, сифилис и други опасни инфекции.
Кои са по-известните парти - дроги?
 Екстази - евтина дрога от групата на амфетамините, която лесно се купува в дискотеките за забавление. Хапче с привлекателна рисунка или надпис, което може и да убива. Засилва до неудържимост желанието за действие, за общуване. Поради липса на жажда може да доведе до топлинен удар и смърт. Кръвта опасно се съсирва, повишава се телесната температура, организмът се дехидратира, появяват се кръвоизливи, сърцебиене, прилошаване.
 Пико-амфетамин известен като синтетичен кокаин. На вид е кристал подобно на едрата сол. Като мощен стимулант кара консуматора да танцува цяла нощ. В комбинация с алкохол води до алкохолно отравяне.
 Канабис, марихуана, хашиш. Известен още като трева, ганджа, грас, индийски коноп, мери джейн, джанка, масур, жожоба, джинджифил. Активното вещество се съдържа във върховете на листата и цветовете. Понякога нелегалната трева може да бъде примесена с по-силна дрога. Често се пуши смесено с тютюн. Търсеният ефект е отпускане, психично и телесно благополучие. Дилърите ще ви кажат, че тревата е различна от другите наркотици, че можем да си пушим, но понякога се достига до там, че ставаш зависим. Появява се амотивационен синдром-променяш цялата си ценностна система. Ставаш безчувствен към човешките радости и болки. Нарушава се либидото. Марихуаната е известна като “врата” към твърдите наркотици, защото всяко начало обикновено започва безобидно и води до по сериозни  стъпки - изпробване и усещане на по-силни и по-опасни наркотици.
Родителите обичат своите деца, но трябва да знаят как да ги предпазят, да общуват повече с тях, да бъдат приятели, да се създава атмосфера на разговор, в която да се чувства детето удобно, да споделя. Да не се пренебрегват капризите на пубертета. Информираните деца са по-внимателни в действията си и разговарят по-свободно и открито на тази тема. Необходимо е децата да се насочват към дейности алтернативно заместващи зависимостта от дрога:
-реализиране на интересни и различни хобита;
-участие в театрални, артистични и групови изяви;
-танци;
-рисуване;
-доброволен труд;
-организиране на диалози, дебати;
-спортуване;
-разходки в природата и екотуризъм.

Да опазим децата заедно - общество, родители, учители!



Прочетено: 4502 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
есен 01 Стив и аз Бургас, мостика Един рицар в Париж от Бутик Финансова помощ за бедните Созополски къщи Международен Семинар на фризьорите София Бургас., ФЛОРА 2008 Известен Созополски профил Spirit of Burgas Бургас, ФЛОРА 2008 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development