Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Западни Балкани и енергийна сигурност: външнополитически приоритети на ЕС за 2008 г.



Ключови думи:
03 Юни 2008, Вторник





Европейският парламент подчертава в своя доклад, че Договорът от Лисабон подобрява съществено външната политика на ЕС и неговата роля в международните отношения, като същевременно е необходим засилен парламентарен контрол в тази област. Други акценти в доклада са Западните Балкани, Балтийско и Черно море и енергийната сигурност.
 
Докладчикът по годишния доклад на Съвета до ЕП върху общата външна политика и политиката на сигурност (ОВППС) Jacek Saryusz-Wolski (ЕНП-ЕД, Полша) подчертава, че бъдещият пост "върховен представител/заместник-председател на Комисията ще черпи легитимност пряко от Европейския парламент". Той набляга също така на необходимостта от прозрачност и демократичност при създаването на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), която ще подпомага върховния представител и чийто персонал ще бъде набран сред служителите на Комисията, Съвета и националните дипломатически служби. В доклада се иска също въвеждането на механизъм за предаване от Съвета към ЕП на поверителна информация за назряващи събития или кризи в областта на международната сигурност.
 
Западните Балкани - основен приоритет за ЕС през 2008 г.
 
Парламентарната комисия по външни работи, чийто председател е именно Jacek Saryusz-Wolski, счита, че стабилността в Западните Балкани трябва да бъде основен приоритет за ЕС през 2008 г. и затова отдава изключително значение на удвояването на усилията за приближаване на Западните Балкани до ЕС.
 
Депутатите смятат, че е необходимо засилване на диалога със Сърбия и предприемане на конкретни стъпки (сред които и либерализация на визовия режим) за препотвърждаване на европейската перспектива за тази държава. ЕС трябва също така да предприеме адекватни мерки, за да се избегне изолирането на Сърбия.
 
В доклада се подчертава, че мисията на ЕС в Косово (EULEX) трябва да защищава интересите на националните малцинства, за да се запази многоетническият характер на територията. Същевременно се изразява загриженост относно безизходицата в преговорите за прехвърляне на отговорности от мисията на ООН (UNMIK) към EULEX.
 
Акцент върху Балтийско и Черно море
 
Според европейските депутати ЕС трябва да се концентрира върху развиването на икономическото сътрудничество, политическата стабилност и демокрацията в трите ключови области на регионално сътрудничество - Средиземноморието, Балтийско и Черно море.
 
ЕП подчертава специално, че регионите на Черно и Балтийско море са от стратегическо значение за Съюза и че е необходимо създаване на нови структури за регионално сътрудничество, както и укрепване на отношенията със съществуващите организации като Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.
 
Енергийна сигурност
 
Докладът обръща сериозно внимание на външнополитическото измерение на енергийната сигурност и особено на увеличаващата се зависимост на ЕС от енергийни доставки от нестабилни или недемократични страни и региони. Затова се препоръчва широко диверсифициране на източниците и пътищата за транспортиране на енергия и повишаване на енергийната ефективност и солидарността на държавите-членки на ЕС по отношение на енергийната сигурност.
 
Депутатите от ЕП изразяват своето неодобрение относно несъгласуваното подписване на двустранни споразумения в областта на енергетиката от държави-членки, "които подронват интересите и поставят под въпрос стратегическите проекти" на ЕС. В този смисъл докладът подчертава стратегическото значение на газопровода Набуко за енергийната сигурност на ЕС и призовава Комисията и Съвета за възможно най-скорошно реализиране на този проект.
 
Отношения с Русия и Китай
 
Европейският парламент подчертава, че през 2008 г. трябва да бъдат преразгледани отношенията с Русия, както и че тези отношения трябва да се основават на балансирано партньорство. От своя страна, държавите-членки трябва да съобразяват отношенията си с Руската федерация с общите интереси на ЕС.
 
В доклада се препоръчва през 2008 г. да бъдат задълбочени политическите и икономически отношения с Китай, при условие че е "постигнат значителен напредък в областта на демокрацията и правата на човека и че Китай отчита дълбоката загриженост на ЕС относно неговото поведение в Тибет".


Прочетено: 3010 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Община Бургас ograda майк Цвете ПЕПИ газ Четвърти рожден ден Конкур глазами зрителя Извор на Марина река pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development