Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пристанищата на Поморие, Царево и Ахтопол вече са собственост на общините. Кметът на Бургас сърдит на премиера, че не може да лови попчета на кея



Ключови думи:
22 Май 2008, Четвъртък





На среща с журналисти в х-л България Кметът на Бургас изрази недоволство, че Бургазлии не могат вече на ловят попчета и скарида на бургаския кей. Поне едно късче от пристанището трябва да остане за Общината, заяви той. Дискусия ше бъде предизвикана тези дни, свързана с това дали Бургас е възникнал първо или пристанището. Историците са започнали да пишат научни трудове на тема, за да се докаже, че поради участието на дясната левица Бургас е възникнал първо някъде към Дебелт, после около тръстиките и накрая имало и пристанище. Ако ДНББ се беше намесил навреме това нямаше да е така. Тогава около 1634 г щеше да се изгради първо пристанище за 300000 т танкери и после около него щеше да се изгради Бургас.

Непознаването на Бургаската история даде шанса на "малките" общини с кметове толерирани от правителството да ни изпреварят. Това показва мониторингът на тази тема.

Пристанищата на Поморие, Царево и Ахтопол вече са собственост на общините. В Бургас премиерът Сергей Станишев официално връчи документите за право на собственост на кметовете на морските общини Поморие и Царево.

Договорите за владение бяха подписани от областния управител Любомир Панталеев и кметовете Петър Златанов и Петко Арнаудов. С този акт за пръв път в у нас български общини придобиват безвъзмездно правото на собственост върху прилежащите им пристанища. Това стана съгласно решение на Министерски съвет от миналата година, когато те бяха извадени от пристанище „Бургас” и промениха статута си на портове с регионално значение.

Процесът на децентрализация набира скорост и днес българските общини, са много по-зрели и опитни да управляват собствеността си, каза министър-председателят.

Той добави, че това е преди всичко отговорност пред хората, които живеят в общините, защото оттук нататък ще искат от тях реализация на проекти: модернизацията на пристанища, изграждане на яхтените пристанища, заедно с развитие на рибните пристанища, за да бъдат тези общини много по-атрактивни за туристите и оттук нататък нещата са в техни ръце. В страната ни бизнеса има доста голям ресурс и трябва да се намери точен баланс, защото публично-частното партньорство, е нещо на което ние тъпърва се учим, как да се намери баланса между частния интерес, който търси икономическа изгода и обществения интерес е развитието на тази инфраструктура, каза Станишев.

www.novinite.com



Прочетено: 7491 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Залез Флора Бургас 2009 Строители на съвременна България Бургас, Богориди Конкур глазами зрителя Почистваща фирма Варна ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА оферта заем Морска градина Бургас Водорасли Аквасорс Жреци на музите 2009 залез
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development