Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БЪЛГАРИЯ - В ПЪРВАТА ДЕСЕТКА НА НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В ГЕРМАНИЯ



Ключови думи:
16 Април 2008, Сряда





Испания и Майорка са фаворитите на немските туристи. България е единствената източноевропейска страна в класацията. Липсата на евтини полети до Варна и Бургас пренасочва пътниците към курорти, достъпни с нискотарифни компании

Само две седмици преди старта на официалната чартърна програма за България,  известната анализаторска агенция GIATA-Ranking  класира нашата страна на 9-то място сред най-предпочитаните дестинации. България е подобрила коефицента си от 1.7 на 2.2  спрямо март 2007 г.. Това съобщи днес г-н Манол Димитров, ръководител на Туристическия информационен център на Съюза на инвеститорите в туризма във Франкфурт на Майн.

Анализите са в резултат на записванията в 16 000  райзебюра в Германия, които предлагат почивки в 60 000 хотела в цял свят.

България е единствената източноевропейска страна в класацията, независимо, че в последните анализи през януари Дрезднер банк обяви Полша и Чехия като дестинации, където германците са оставили съответно 2.2 и 2.4 милиарда евро за туристически услуги, което представлява 55% от туристическия пазар на двете страни.

Класацията по държави е следната: Испания, Турция, Гърция, Египет, Германия, Италия, Тунис, Тайланд, България, Португалия.  До 7-мо място класацията е същата, както през март 2007 г.. България от десето отива на девето място, Тайланд – от девето на осмо, а Португалия пада от осмо на десето място.

За първи път авторитетният туроператор DERTOUR (Frankfurt am Main) отпечата обемист самостоятелен каталог за опознавателни пътувания до България и Румъния. Такова издание не е имало дори по време на развития социализъм и вероятно едновременното ни приемане в ЕС е обединило маршрутите на двете страни.

В класацията на отделните курорти прави впечатление отстъплението от първо място на Турската ривиера (от 13,4 на 9,9 пункта). След сериозните скъпоструващи рекламни кампании Майорка се нарежда на първо място с 12.7 пункта (12.4 през 2007 г. ). За първи път в класацията се появява израелският курорт Синай. Regionen Ranking подрежда дестинациите така: Майорка, Турската ривиера, Хургада, Гран Канария, Тенерифе, Фуерта Вентура, Крит, Монастир, Синай, Ландзароте.

Всички райзебюра се единодушни, че най-голям интерес германците проявяват към дестинациите, за които се предлагат  масирани чартърни програми с нискотарифни превозвачи.  Вече трета година Ер Берлин (AIR Berlin ) и CONDOR предлагат  полети по 99-евро до Майорка в двете посоки, което за България е все още химера.

За лято 2008 г. цените на полетите скачат с около 20 евро, но  на фона на цените от 260 и 280 евро за полетите до Варна и Бургас естествено е интересът към Балеарските острови да е далеч по-висок. На 14 април Германия се разтресе от шоково повишаване на цените на бензина и керосина. Повишението няма да засегне краткотрайните полети, както е до България, но цените за далечните дестинации като Бразилия, Доминикана и Куба ще нарастнат поне със 100 евро.

За съжаление Българското черноморие не фигурира сред първите десет в GIATA-Ranking за курорти.

Сравнително скромната рекламна кампания за страната ни през зимата и липсата на каквито и да било брошури по витрините на цитраните 16 000 райзебюра в Германия, не рабоят за засилване на интереса към дестинация България. Благодарение на ТИЦ на Съюза на инвеститорите в туризма във Франкфурт на Майн, от октомври 2007 г. отново се възстановиха контактите  с близо 2 300 райзебюра. Голяма част от тях  реализират собствени програми, като след едноседмичен престой предлагат и обиколно пътуване из страната. 
 
И тази година основният туристопоток  от Германия към България ще бъде менажиран от ТУИ, Томас Кук-Некерман, ИТС-Кьолн и Алтурс. Чартърната програма ще се извършва от 30 германски летища. Стартът е на 29 април, финалът е на 27 октомври. И четирите големи турооператорски компании получиха директна помощ  от франкфуртския офис при провеждането на информационни семинари за експедиенти (продавачите в райзебюрата). Известно е, че на всеки 3-4 години екипите на райзебюрата се обновяват с млади специалисти, много от които изобщо не познават туристическите ни  забележителности. Личните контакти с  тях стимулират записванията за страната ни, защото офисът на СИТ е единственото българско национално туристическо представителство в цяла Европа. Изпращането на рекламни материали, плакати и DVD-та до туристически агенции,  онлайн-райзебюра, спортни и пенсионерски съюзи, даде  начален старт още през октомври 2007 г. най-вече на уелнес и спа пътуванията за страната ни. Известният германски туроператор Kur Club Franz Rais, стартира собствена чартърна програма още на 19 март. През април, май и юни близо 3 000 германци ще пътуват до Златни пясъци, Клуб „Ривера", „Св.св. Константин и Елена", „Албена" по програмите на Kur Club Franz Rais.

За втора година ТУИ предлага в своя  специализиран каталог – VITAL  и хотели със спа и уелнес програми в Слънчев бряг. Цената на двуседмично пътуване със съответния пакет процедури е над 1500 евро.

Според г-н Манол Димитров, на германския пазар все още са  неизползувани възможностите за привличане на туристи с уелнес и спа програми и екомаршрути. Съчетанието на морския ни продукт с екскурзии до културно-исторически паметници задължително налага изработването на модерен и подходящ за европейската публика „Културен календар на България". Той трябва да стане достояние месеци преди активния сезон за многобройните райзебюра  в Германия. Много е важно през април и май да се запази съотношението цена – услуга, защото първите посетители ще дадат оценка и ще повлияят на останалата част от туристическата публика дали да предприеме пътуване към нашата страна или към друга дестинация.



Прочетено: 3336 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мото клуб Мой хороший знакомый из Бургаса Залез Пристанище Созопол Бургаският кей Довиждане, лято! Водна топка На Вая КАРФУР Флора Бургас 2009 pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development