Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

България привлича тайландците с културен туризъм



24 Февруари 2008, Неделя





Главният секретар на Съюза на инвеститорите в туризма Соня Колтуклиева се срещна в Бангкок със Сомбат Лаохапончана, почетен консул на България в Тайланд. По време на разговора е станало ясно, че през последните няколко години средно по 4 000 българи избират за десеттдневна или двуседмична ваканция Тайланд. От друга страна, към България тръгват на бизнес и екскурзионни пътувания между 350 и 600 тайландци годишно. Те комбинират пътуванията си до нашата страна предимно с дестинации в Румъния. Липсата на директен полет до София възпира мнозина да пътуват до България. Turkish Airlines поддържат линията Бангкок - Истанбул с няколко полета дневно и правят отличен бизнес, защото са предпочитани от туристи и бизнесмени от Тайланд, Сингапур, Малайзия, Мианмар, Виетнам, Камбоджа и Индонезия за достъп до Балканите и Европа, тъй като полетът с тях е най-кратък. Тайландците са най-пътуващата нация в далечния изток - те предпочитат Франция, Италия, Германия, Великобритания.
"Аз лично сам пътувал с мои приятели и бизнеспартньори няколко пъти в България." - обяснява почетния консул, -  „Всички ние много харесваме София, Пловдив, Велико Търново, Несебър - нас ни интересува преди всичко културния туризъм. Жалко е, че нито една българска туроператорска фирма не предлага комбинирани пътувания за България-Турция-Гърция и някоя друга от съседните балкански страни.”. Според г-н Лаохапончана в България има много добри 4 и 5 звездни хотели с чудесно обслужване, но е разочарован от отношението към чужденците на таксиметровите шофьори и някои туроператори, които предлагат rent-a-car  и екскурзии във вътрешността на страната на много по-високи цени, отколкото за българи. Почетният консул е инвестирал лични пари за реклама на България в медиите. Силно впечатление е направил наскоро телевизионен филм за страната ни на известен тайландски журналист, спонсориран от Dutch Milk Company - Бангкок. Така в Тайланд научили за киселото мляко и шопската салата, наред с морските и зимните ни курорти. Направен е неуспешен опит за внос на българско вино в Тайланд, където традиционно ценителите предпочитат френските вина и в последно време - австралийските. В Тайланд живеят около стотина българи - основно работещи за световни корпорации и българи, женени за тайландки. Според г-н Лаохапончана съществува потенциал около 2 000 тайландци да летуват в България. Това могат да бъдат само богати хора, защото цената на билета до Европа е 1200 евро в икономична класа, визата за Европейския съюз е 60 евро.  Почетният консул, който е известен строителен предприемач и брат на доскорошния заместник министър на външните работи, предложи по-активни отношения между Съюза на инвеститорите в туризма и тайландската Агенция по туризъм.

***
Туристическата индустрия в Тайланд дава между 18 и 25 процента от брутния вътрешен продукт. През миналата година 65-милионната страна е била посетена от 17,5 милиона чужденци. Кризата от разрушителното цунами през 2004 г. е била преодоляна много бързо. Най-много са туристите от САЩ, Австралия, Холандия, Германия, Франция и Русия /всеки ден има директни полети от Бангкок до Москва и Санкт Петербург/. Високият туристически сезон е от септември до март. През останалото време в Бангкок разчитат на конгресен туризъм.
В страната се строи денонощно - бизнесцентровете и моловете се множат с невероятна скорост. Най-активни са инвеститорите от Китай.

***
Госпожа Колтуклиева се срещна на работен обяд и с мениджърите на Konrad Center, който принадлежи на предприемачи от Пекин и включва комплекс от 5 небостъргача: най-луксозният хотел в Бангкок, мол All Seasons, апартаменти, офиси, спортен център с басейни и тенис кортове на седмия етаж на бъдещия Konrad Hilton Hotel.

инж. Весислава Танчева



Прочетено: 3358 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Мото клуб Кукерландия 2011, Ямбол Черноморец-Поморие Флора Бургас 2009 В солнечный день пазач Конкур глазами зрителя Първа копка рожден ден
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development