Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас отбелязаха 130-годишнината от Oсвобождението от турско робство с уникална книга



04 Февруари 2008, Понеделник





В Художествената галерия „Петко Задгорски” в Бургас в петък беше представена книгата от две части „Капитан Узатис и убийството на мадам Скобелева (1879-1880 г.); Четата на капитан Набоков (1887 г.)“ с автор о.з. полковник Христо П. Гюлмезов.
Изданието (Издателство „Божич”) е посветено на 130-годишнината от освобождението на Бургас от турско робство.

Любопитно е, че книгата е издадена през 1900 година и се преиздава за първи път от тогава с нужните езикови корекции.

Самият автор е определил приживе книгата като „исторически разкази из съвременния български живот”. Тези исторически разкази тогава отприщват поток от публикации, свързани с описаните събития, касаещи не много известни факти за дейността на руската дипломация след Освобождението на България и Берлинския договор и провокират всичко и всички – от политици до военни.

В рецензията за студията на Гюлмезов през 1905 г. „Войската и нейната психология” на генерал Паренсов (министър на войната в две български правителства) се казва: „Тази книга е извънредно интересна. У автора, вижда се, има хубаво образование, голямо познаване на военния живот, наблюдателност, любов към военното дело и стремление към възвишени нравствени идеали.”

„Тези думи могат да се отнесат, без уговорка, към цялото разнообразно литературно и научно творчество на Христо Гюлмезов”, каза редактора на новото издание Ивета Бенрей.

Фактът, че книгите на Христо Гюлмезов продължават да бъдат издавани и да бъдат обект на обсъждане и изследване, показва, че те не са загубили своята значимост. В този аспект е похвална инициативата на Издателство „Божич” да даде нов живот на двата исторически разказа.

В Бургас книгата беше представена от краеведа Георги Райков. Той разказа за историческия момент, обект на художествения разказ в книгата и за версиите около убийството на капитан Набоков и Набоковата чета.

Извън събитията в книгата той разказа за твърденията на руската страна, че капитан Набоков не е убит, а е жив и здрав и за публикуваната в руската преса негова снимка. Това е дало основание на българското правителство да поиска ексхумация на убития тук и тя е доказала по безспорен начин убийството.

„Българското правителство запознава европейския печат с факта, че Набоков е убит в България и това е един от поводите за разваляне на отношенията с Русия”, каза още Райков.

Единствената внучка на Гюлмезов разказа за рода Гюлмезови от Сливен, дал още писатели (Христо Гюлмезов е вуйчо на Сирак Скитник - псевдоним на Панайот Тодоров Христов – художник, литературен критик, театрал), както и строители и други специалисти.

Христо Гюлмезов е роден през 1858 г. в Сливен, завършил Роберт колеж в Цариград и Военното училище в София. В Бургас идва като началник на 24-ти Черноморски полк, на който по-късно дарява придобитите от него земи от паметника Пушкин в Морската градина до старите казарми. Починал през 1906 г. на 48-годишна възраст.

През 2002 г. е издадена книгата на капитан I ранг д-р на науките Илия Пеев, преподавател във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" - Варна за Христо Гюлмезов и той е честван във Военния клуб в София.

„Издателствата се връщат към миналото, а има ли минало, ще има и бъдеще”, каза в заключение Георги Райков.

Румяна Емануилиду, Словото



Прочетено: 3073 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
успях! pepi Жреци на музите 2009 Бургас, ФЛОРА 2009 Флора Бургас 2009 Pepi моите цветя Флора -Бургас-2009.JPG БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Залез Фрагмент от сграда в Бургас pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development