Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас-Александруполис не бе гласуван като стратегически проект за ЕС



Ключови думи:
19 Януари 2008, Събота





Европейският парламент прие с 581 гласа "за", 19 "против" и 17 "въздържали се" доклад за черноморската регионална политика, който изтъква водещата роля на България, Румъния и Гърция като държави-членки на ЕС в региона за насърчаване на задълбочено сътрудничество. Докладът подчертава, че новият подход в черноморската регионална политика не трябва да бъде ограничен до икономическото сътрудничество. От съществено значение е създаване на зона с устойчива демокрация, където се спазват човешките права и върховенството на закона. Парламентът подчертава, че Черноморският регион се нуждае от по-последователен, устойчив и стратегически подход, "който да доведе до създаване на черноморска политика в съчетание с политиката на Северното измерение и евро-средиземноморското партньорство".
Парламентът призовава Комисията да осигури първоначална оценка на черноморското взаимодействие през 2008 г. и да представи конкретни предложения за подобряване на регионалното сътрудничество и реалното партньорство в Черноморския регион. Според депутатите участието на Турция и Русия “по конструктивен начин заедно с всички други крайбрежни държави е от значение за успеха на черноморското регионално сътрудничество."

Докладът подкрепя създаването на зона за свободна търговия. Румъния, България и Гърция, в качеството си на държави-членки на ЕС от Черноморския регион трябва да имат водеща роля за подобряването на регионалното сътрудничество, се казва в доклада. Изтъква се специалната роля на тези държави-членки за трансфера на знания и ноу-хау посредством програмите „Twinning”, „TAIEX” и „Sigma”. Депутатите одобряват удвояването на предоставените финансови средства по Инструмента за европейско добросъседство и партньорство за финансиране на трансгранични проекти и изброява областите, в които сътрудничеството е необходимо. Например, ролята на ЕС за преодоляване на неразрешените конфликти и създаването на нова инфраструктура и надеждни транспортни коридори, които ще диверсифицират както доставчиците, така и маршрутите, като енергийния коридор през Каспийско и Черно море, газопровода „Набуко“, нефтопровода „Констанца-Триест“ и нефтопровода АМБО, както и други планирани проекти за пренос на газ и нефт през Черно море, а също и проектите ИНОГЕЙТ и ТРАСЕКА, свързващи регионите на Черно море и Каспийско море.
Членовете на ЕП изразяват дълбоката си загриженост за екологичното състояние на Черно море и на река Дунав и нейната делта. Според тях е необходимо ускорено прилагане на многостранните споразумения в областта на околната среда в региона и от включване на екологична оценка във всички регионални проекти. Специално внимание се обръща на делтата на река Дунав, "в която се намират уникални местообитания за различни видове флора и фауна."
Докладът призовава за развитие на българските пристанища Бургас и Варна, както и на румънските Констанца и Мангалия с цел по-добър достъп на ЕС до Черно море. Същото се отнася и до пристанищата, намиращи се в устието на река Дунав.


По време на дебата по доклада за нов регионално-политически подход за Черно море на пленарната сесия на Парламента в Страсбург, бургаският евродепутат Румяна Желева подкрепи инициативата на Европейската комисия за укрепване на сътрудничеството в Черноморския регион посредством допълване на съществуващите двустранни политики с нов регионален подход. Тя отбеляза, че с присъединяването на България и Румъния към ЕС, Черно море доби ново стратегическо значение за всички страни-членки и за водените от Съюза политики и отстоявани принципи на политическо действие и стратегическо планиране.
"Обръщам се към Комисията с настояването да призове националните правителства в случаите на реализация на големи инфраструктурни, енергийни и екологични проекти, повлияващи поминъка, здравето и качеството на живот на гражданите в населените места и общините, където тези проекти ще се реализират, задължително да предоставят на местните общности информация за техническите параметри на проектите, съотнесени към най-високите световни стандарти, приети за подобен род проекти", заяви Желева.

Тя изрази дълбока загриженост за състоянието на Черно море, което е засегнато от безконтролно замърсяване, утежнено от многобройни екологични катастрофи. Желева настойчиво призовава за извършването на независими оценки на въздействието на изграждането на нова нефто- и газопреносна инфраструктура върху околната среда и обществения живот на гражданите и за доклади на националните правителства за възможните вреди от подобни проекти, представени за обществени референдуми и дебати. Такъв е случаят с проекта на българското правителство да изгради петролопровод Бургас-Александруполис. В пълно съответствие със застъпените в доклада принципи за осигуряване на устойчиво развитие и за преодоляване на екологични катастрофи и в контекста на последните два трагични инцидента в района на Керч от миналия ноември и от първата седмица на новата година, е необходимо да се създаде механизъм за зачитане интересите на местните общности в крайбрежните общини, когато съществува заплаха за чистотата на Черно море, за поминъка и качеството на живота на гражданите в тези населени места.

Пълният текст:
http://dnesplus.bg/EU.aspx?f=817&d=202211



Прочетено: 4279 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мандарин евро 2008 Бургас, ФЛОРА 2009 евро 2008 БГ СМЕШКИ Арменската черква Сурп Хач Тройна дъга над Бургас Един рицар в Париж от Бутик евро 2008 Първа копка Долно Езерово Бургас, Богориди, 2003 За Майсторите!!!!!!!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development